Steeds meer gemeenten presenteren begroting via app

Het presenteren van de programmabegroting van gemeenten gebeurt steeds vaker door middel van een begrotingsapp. Vorig jaar deed gemeente Veere dit als eerste met de webapp van Pepperflow. Tientallen gemeenten volgden dat voorbeeld.

Transparantie en burgerparticipatie zijn twee thema's die steeds belangrijker worden. Aan burgers duidelijk maken wat de gemeente nu eigenlijk wil bereiken, wat ze daarvoor precies doet en hoeveel dat kost is lastig als de begroting een nauwelijks leesbaar pdf-document op de website is. De begrotingsapp brengt daar definitief verandering in.

Overzichtelijk en aantrekkelijk

De begrotingsapp toont alle informatie uit de programmabegroting overzichtelijk als doorklikbare teksten. Het belangrijkste staat op de voorgrond. Voor de geinteresseerde lezer is het mogelijk om verder te klikken om meer achtergrondinformatie te vinden. Video's en plaatjes maken de begroting visueel aantrekkelijk en levendig. Bovendien kunnen burgers zich abonneren op het programmaonderwerp dat zij willen volgen. Zo is bijvoorbeeld precies te volgen hoe het staat met de vorderingen op het gebied van laadpalen voor de elektrische auto. Ook is het mogelijk de begroting te doorzoeken op thema, wijk of doelgroep.

Betere presentatie, betere begroting

In de app staan de hoofdvragen "Wat wil de gemeente bereiken?" en "Wat gaat de gemeente daarvoor doen?" op de voorgrond. Door dat duidelijke format wordt de gemeente gedwongen de vragen en antwoorden goed op elkaar aan te sluiten. Op die manier is er ook sprake van een inhoudelijke verbetering van de begroting.

Pepperflow brengt begrotingsapp naar iedereen

Gemeente Beverwijk deed onderzoek naar de verschillende aanbieders van begrotingsapps. Pepperflow kwam daarbij als beste uit de bus. Met name doordat Pepperflow een "webbased app" ontwikkelde. Dat houdt in dat de begrotingsapp op alle platformen (tablet, smartphone, laptop of pc) toegankelijk is. Zo kan iedereen de begroting benaderen via het platform van zijn/haar keuze. Bovendien past het volledig bij het principe "Bring your own device" wat veel gemeenten hanteren voor de gemeenteraad.

Geen lamme vinger meer

Gemeenten als Putten, Roosendaal, Werkendam en Boxtel presenteerden hun begrotingen via de Pepperflow begrotingsapp. De reacties zijn positief. Gert-Jan van den Broek, concerncontroller bij Gemeente Werkendam, vindt het gebruik van de app praktisch en makkelijk. "In een paar simpele kliks heb ik de informatie die ik nodig heb. Geen lamme vinger meer van het swipen door een pdf-document. De begrotingsbehandeling verliep op deze manier een stuk prettiger."