Antony Hermus vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest

Antony Hermus vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest

Groningen 30 maart 2015 - Met ingang van augustus 2015 wordt de Nederlandse dirigent Antony Hermus voor een periode van drie jaar vaste gastdirigent bij het Noord Nederlands Orkest (NNO). Het volgend seizoen dirigeert hij drie orkestproducties, waaronder Mahlers Vierde symfonie, Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder, Philip Glass’ Heroes Symfonie en het Nieuwjaarsconcert.

Dirigent en orkest werkten in het najaar van 2013 voor het eerst samen bij een door zowel pers als publiek vol lof ontvangen productie van Wagners Tristan und Isolde in samenwerking met de Nederlandse Reisopera. Daarover zegt artistiek leider Marcel Mandos: “In die tijd ontstond er tussen Hermus en het NNO een hechte, intensieve artistieke synergie, die van beide kanten als zeer inspirerend werd ervaren. Dat werd bevestigd toen Hermus afgelopen oktober zeer succesvol Dvoráks Achtste symfonie bij ons dirigeerde.”

De musici, staf en directie zijn bijzonder enthousiast dat Antony Hermus zich wil verbinden aan het NNO. Met Hermus kan het orkest zich verder ontwikkelen en het artistieke beleidsplan verder vormgeven. Hermus wordt ervaren als een buitengewoon inspirerende dirigent, door zijn krachtige interpretaties en visie.

Aan het einde van dit seizoen beëindigt Hermus, momenteel Generalmusikdirektor in het Duitse Dessau, zijn chefdirigentschap aldaar met twee cyclische uitvoeringen van Wagners Ring des Nibelungen. Waarna hij zich weer in Nederland vestigt en zich verheugt op de vaste samenwerking met het NNO: “Het NNO is een enorm veelzijdig orkest, dat zich op overtuigende wijze presenteert als een modern orkest van de 21e eeuw. Het is voor mij een groot plezier met deze bevlogen musici muziek te maken op hoog niveau en ik kijk uit naar de muzikale avonturen die we de komende jaren met elkaar gaan beleven!”

De huidige chef-dirigent van het NNO, Stefan Asbury, verruilt aan het eind van zijn termijn (begin augustus 2015) zijn chef-positie voor een honorair dirigentschap, een positie die vaker is weggelegd voor voormalige chef-dirigenten. Het NNO koos voor het komende seizoen deze constructie, waarbij het grote romantische repertoire onder meer door Hermus en Asbury zal worden gedirigeerd, terwijl daarnaast verder wordt gezocht naar een nieuwe chef-dirigent. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus van het Noord Nederlands Orkest.

Het Noord Nederlands Orkest

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

Antony Hermus is vanaf concertseizoen 2015/2016 voor 3 jaar vaste gastdirigent bij het orkest. De Britse Stefan Asbury verruilt op dat moment zijn chef-dirigentschap voor de positie van honorair dirigent van het orkest. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus bij het Noord Nederlands Orkest. Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo Alexander Verdernikov, Susanna Mälkki en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Vandaag de dag wordt er naast de vaste gastdirigent en honorair dirigent gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest werkt samen met internationale topsolisten zoals Diana Damrau, Piotr Beczala, Simone Lamsma, Daniel Hope, Neslon Goerner en Eva-Maria Westbroek.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Het orkest bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden. Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.