Uitleg over kleurcodes bij windstoten
30 maart 2015, 22:36
Het KNMI kan per provincie een weerwaarschuwing geven met een bepaalde kleurcode. Maar wat betekenen deze codes nou in de praktijk? En wat kunnen we dinsdag voor waarschuwing verwachten? De VID legt uit.
Het KNMI heeft bij het waarschuwen van het publiek de keuze uit code geel, oranje of rood. Dit geldt als er gewaarschuwd wordt voor gevaarlijke weersomstandigheden, dus ook in het geval van windstoten. Code geel is de laagste waarschuwing die in principe wordt afgegeven bij zware windstoten.
Dat zijn windstoten tussen 75 en 100 kilometer per uur. Deze weersomstandigheden zijn niet uitzonderlijk, maar vragen wel extra alertheid van de bevolking. Code geel wordt ook wel de waarschuwing voor gevaarlijk weer genoemd.
Waarschuwing extreem weer
Code oranje voor windstoten wordt in het binnenland uitgegeven als in een gebied van 50 bij 50 kilometer windstoten van minimaal 100 kilometer per uur worden verwacht. Aan de kust wordt in het winterseizoen pas code oranje afgegeven bij windstoten van minimaal 120 kilometer per uur.
Dinsdagmiddag is een typische situatie op het randje van code geel en code oranje. Vooraf is lastig aan te geven wat het wordt, maar het KNMI handhaaft voorlopig code geel. Het is wel goed mogelijk dat morgen alsnog code oranje wordt aangekondigd. Code oranje wordt ook wel waarschuwing voor
extreem weer genoemd.
Sinterklaasstorm 2013
Code rood wordt alleen afgegeven bij extreme weersomstandigheden. Deze kleurcode wordt ook wel weeralarm genoemd. De laatste keer dat er een weeralarm voor windstoten werd afgegeven was op 5 december 2013. De Sinterklaasstorm zorgde toen voor grote hinder op de weg, in de lucht en op het
spoor. De totale schade van de storm werd geschat op 5 tot 10 miljoen euro. In heel Europa vielen 10 doden.
Foto: (c) VID