Nederlandse onwil Syrische vluchtelingen op te nemen is beschamend

Nederland neemt een beschamend laag aantal Syrische vluchtelingen op, die door de UNHCR worden voorgedragen voor 'hervestiging' vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam Novib aan de vooravond van de internationale donorconferentie voor de Syrie-crisis in Koeweit op 31 maart.

Het Oxfam rapport Syria Crisis Fair Share Analysis 2015 laat zien dat Nederland nauwelijks bereid is de zwakste vluchtelingen op te nemen, die nu in de uitpuilende buurlanden van Syrie leven onder erbarmelijke omstandigheden. Oxfam Novib dringt er internationaal op aan dat andere landen de 5% zwakste en meest kwetsbare Syrische vluchtelingen opnemen, in lijn met het VN-Vluchtelingenverdrag.

Omgerekend naar omvang van de bevolking en het nationaal inkomen, zou Nederland dan 3.200 vluchtelingen moeten toelaten voor hervestiging of toelating op humanitaire gronden. In werkelijkheid heeft Nederland een schamele 500 Syriers opgenomen.

Het rapport laat ook zien dat Nederland, in verhouding tot andere welvarende landen en landen in de regio, vorig jaar nog wel gul bijdroeg aan humanitaire hulpverlening en opvang in de regio. Waar 74 miljoen redelijk zou zijn, droeg Nederland in 2014 ruim 85 miljoen bij. In 2015 blijft Nederland tot nu toe echter ver achter bij haar 'eerlijke aandeel' van 85 miljoen euro, met op dit moment een toezegging van 12 miljoen en een gepland totaalbedrag van 28 miljoen euro voor hulp in Syrie.

'In de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog is de mantra van opvang in de regio niet langer houdbaar', zegt Jorrit Kamminga, Oxfam Novib's beleidsmedewerker voor Syrie. 'Daarom moet ook Nederland z'n internationale verplichting nakomen om meer vluchtelingen op te nemen. In plaats daarvan trekken Nederlandse politici een rookgordijn op met alarmerende berichten over de instroom van asielzoekers en lanceren proefballonnetjes over sluiting van de Europese grenzen. Gezien de ongekende omvang van deze crisis is dat een beschamende opstelling.'

Het Oxfam rapport laat zien dat internationaal nog geen 10% van de door de VN en het Rode Kruis gevraagde hulpgelden zijn toegezegd en dat welvarende landen nog geen 2% van de zwakste vluchtelingen willen opnemen.

'Donorlanden blijken nog steeds niet bereid zelfs een minimale reddingsboei te bieden aan de 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen. De vraag is of de donorlanden volgende week in Koeweit opnieuw verzaken, of eindelijk hun verantwoordelijkheid zullen nemen.'