Toespraak van de Nederlandse minister-president Mark Rutte tijdens het Boao Forum for Asia

Toespraak | 28-03-2015

President Xi,

Excellenties,

Dames en heren,

Azie en Europa liggen in figuurlijk opzicht steeds dichter bij elkaar. Het beeld van eindeloze stromen zeecontainers die via de havens van Busan en Shanghai hun weg vinden naar Hamburg en natuurlijk Rotterdam, klopt nog steeds, maar vertelt allang niet meer het hele verhaal. De samenwerkingsrelatie is breder, directer en intensiever dan ooit. Ik zie dat heel direct om me heen, in Nederland. Aziatische investeerders die actief zijn in ons land kiezen zorgvuldig voor activiteiten die echt iets toevoegen aan hun eigen kennis en ervaring. Recente voorbeelden zijn de overnames van een grote Nederlandse afvalwerker, een pensioenverzekeraar en zelfs de voetbalclub in mijn eigen stad Den Haag, het regeringscentrum van Nederland en de legal capital of the world.

Investeren in de voetbalkennis uit het land van Johan Cruyff is echt wat anders dan zeecontainers verschepen en naar mijn overtuiging is dat een positieve ontwikkeling. Tijdens de economische crisis van afgelopen jaren, is immers eens temeer gebleken hoezeer in de wereldeconomie alles met alles samen hangt. Feit is dat already bilateral interregional trade flows between Asia and Europe are the largest worldwide. En daarmee is ook de wederzijdse afhankelijkheid een feit geworden. Financiele stabiliteit in de Eurozone is bijvoorbeeld direct van belang voor de groeicijfers van landen in deze regio. Net zoals de groei van een koopkrachtige middenklasse in grote delen van Azie cruciaal is voor onze toekomst in Europa. Niet voor niets wordt op verschillende niveaus - bilateraal en multilateraal, tussen regeringen, bedrijven en universiteiten - continu gewerkt aan verbetering en versterking van de economische samenwerking.

In dat proces wordt steeds duidelijker hoezeer die gezamenlijke economische belangen gepaard gaan met andere grote opgaven van onze tijd. Want Azie en Europa staan in veel opzichten voor dezelfde toekomstvragen. Bijvoorbeeld de vraag naar onze toekomstige energievoorziening. Of de groeiende vraag naar voldoende en veilig voedsel en naar hoogwaardige en tegelijkertijd betaalbare medische zorg voor een steeds ouder wordende bevolking. Er zijn de overkoepelende vragen naar een verantwoorde omgang met de factoren arbeid, kapitaal en milieu. En natuurlijk is er ook de vraag hoe om te gaan met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel.

Mijn boodschap vandaag is dan ook helder: het thema van het Boao Forum 2015, `Towards a Community of Common Destiny', overstijgt de grenzen van het Aziatisch continent. We moeten blijven bouwen aan partnerschappen die Oost en West met elkaar verbinden en ons beide sterker maken. Samen zijn we beter in staat het maximale te bereiken voor mensen dan ieder voor zich, zowel in termen van welvaart als welzijn. Dat moet ons doel zijn in het continue proces dat ik net noemde. En het lijdt geen twijfel dat duurzaamheid in alle betekenissen van het woord steeds meer een dwingende eis is en dus ook een kansrijke business case.

Ik zeg dat laatste ook als vertegenwoordiger van een land dat groot is in toekomstgericht denken en doen. Nederlandse bedrijven zijn sterk op terreinen die bepalend zijn voor de toekomst van onze planeet, zoals life sciences, energie, watermanagement en last but not least agrofood. Onze vruchtbare gesprek over voedsel en landbouw tijdens uw succesvolle staatsbezoek aan Nederland heeft geleid tot de oprichting van het Holland Center in China. Met de investering van het China Development Center heeft het Holland Center een project gestart van vijftig vierkante kilometer in het Feng Tai-district. Dit project helpt China om zijn voedselvoorziening en landbouw te moderniseren, geintegreerd met moderne stedenbouw.

Onlangs nog roemde de bestuursvoorzitter van Huawei Nederland in een interview de Nederlandse `cultuur van openheid en innovatie'. Andersom geeft de aanwezigheid van Huawei en heel veel andere Aziatische bedrijven aan ons land een geweldige dynamiek en innovatiekracht. De groei van het aantal people-to-people contacten die hiermee gepaard gaat, voedt een permanente ideeenstroom die een belofte inhoudt voor onze gezamenlijke toekomst. Want zoals de grote filosoof Confucius al zei: `Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen.' Met andere woorden: wat ons bindt, is sterker dan wat ons van elkaar scheidt. Laat ons in die geest blijven investeren in onze samenwerking en laat ons van elkaar blijven leren.

Ik wens alle deelnemers aan het Boao Forum 2015 veel inspirerende ontmoetingen toe.

Dank u wel.

* Mark Rutte

Minister-president, minister van Algemene Zaken

[IMG]

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Algemene Zaken