Reactie op boek ontstaansgeschiedenis Nationale Postcode Loterij
Amsterdam, 27 maart 2015 - Onlangs is een boek verschenen over de ontstaansgeschiedenis van de Nationale Postcode Loterij. Het draagt de titel `De mannen van de droomfabriek', subtitel: 'Het verhaal achter het succes van de Postcode Loterij'. Ineke Holtwijk wilde het boek graag schrijven, Novamedia (eigenaar van het Postcode Loterij-format die de directie voert van de loterij) heeft haar daarvoor in 2009 een stipendium van 65.000 euro ter beschikking gesteld.
Zij heeft het boek naar eigen inzicht geschreven en is daarbij onafhankelijk geweest. Novamedia en de Goede Doelen Loterijen hebben haar daarbij alle medewerking verleend. Zij heeft daartoe circa 80 interviews afgenomen en uitgebreide dossierstudie gedaan. Oorspronkelijk was de gedachte dat het uit zou komen bij het 20-jarig bestaan van de Postcode Loterij in 2009.
Een eerste manuscript is aangeboden aan oprichter en directievoorzitter Boudewijn Poelmann. Als enige van de geinterviewden werd hem verzocht zijn opmerkingen en suggesties te geven. De heer Poelmann heeft deze opmerkingen schriftelijk gegeven en mondeling toegelicht. Mevrouw Holtwijk gaf toen aan dat uit het manuscript nog 100 pagina's verwijderd moesten worden. Dus zou de 'fact checking' later volgen. De gebruikelijke mogelijkheid tot een feitencheck heeft vervolgens niet meer plaatsgevonden. Het boek bleek bovendien bij uitkomst een epiloog te bevatten. De inhoud daarvan heeft ons onaangenaam getroffen, gelet op onze volledige openheid en medewerking gedurende zes jaar.
Mevrouw Holtwijk verwijt ons in de epiloog dat wij relevante gegevens zouden hebben achtergehouden. De werkelijkheid is dat zij in sommige gevallen informatie uit de beginperiode vroeg die eenvoudigweg niet beschikbaar is, zoals overzichten van verstuurde reclamebrieven. Daarnaast heeft zij ons om cijfers gevraagd. Die heeft zij gekregen in de vorm van jaarrekeningen, contracten en overzichten van door haar gevraagde gegevens. Achteraf blijkt dat mevrouw Holtwijk meer jaarrekeningen had willen inzien. Had zij ons dat gevraagd, dan hadden wij die haar graag gegeven, net zoals wij die eerder aan journalisten hebben laten zien. Alle jaarrekeningen zijn overigens vanaf 1990 jaarlijks gedeponeerd geweest bij de Kamer van Koophandel, het betreft dus geen vertrouwelijke documenten.
Ongetwijfeld heeft mevrouw Holtwijk naar beste kunnen de onstuimige ontstaansgeschiedenis van de Postcode Loterij in de jaren '90 getracht weer te geven. Bij het schrijven heeft zij een keuze gemaakt uit de grote hoeveelheid beschikbare informatie. Die keuze is niet altijd de onze, maar het boek leest prima weg.