FoodTechLink Ukraine ondertekent PIB-convenant

Gepubliceerd op: 27 maart 2015 | Gewijzigd op: 27 maart 2015

Woensdag 25 maart 2015 ondertekenden het FoodTechLink Ukraine consortium en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een 'Partners for International Business' (PIB) samenwerkingsovereenkomst op de beurs Anuga FoodTec in Keulen.

FoodTechLink Ukraine

Het consortium FoodTechLink Ukraine bestaat uit bedrijven en instellingen die actief zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij hebben zij ieder hun eigen specialisme. Deelnemende bedrijven zijn Lenssen Vul- en Sluittechniek BV, Tolsma_Grisnich Group, Machinehandel lekkerkerker BV, Phaff Export Marketing BV, Oost NV en RBK Food Projects BV. Partners in het programma zijn: Lenssen Trading Company BV, Kiremko BV, Sormac BV, Concept Engineers BV, JASA Packaging Systems BV en Tolsma Ukraine LLC. De penvoerders van het FoodTechLink Ukraine programma zijn Difco Internationaal en Grimco Trade Holland.

FoodTechLink Ukraine concentreert zich binnen de Oekraiense voedingsmiddelenindustrie vooral op de volgende kansrijke sectoren:

* groente en fruit; * bakkerijproducten en zoetwaren; * zuivel; * vlees.

Het consortium van bedrijven zal de komende maanden worden uitgebreid met deelnemers die een specialisme toevoegen in het verwerken en/of verpakken van voedingsmiddelen.

Oekraine: exportland van levensmiddelen

Van oudsher is Oekraine bekend als een agrarisch land. De laatste jaren heeft ook de voedingsmiddelenindustrie zich sterk ontwikkeld. Op dit moment bevindt die industrie zich in een proces van transitie. Steeds meer Oekraiense producenten maken zich gereed om te kunnen leveren aan de Europese Unie, een aantrekkelijke markt met 28 landen en ruim 500 miljoen consumenten. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan de hygienestandaarden die gelden in de Europese retailsector.

In 2014 ondertekende de Oekraiense president Petro Poroshenko in Brussel een handelsovereenkomst met de Europese Unie. Het doel is om de bestaande handelsbarrieres tussen de Europese Unie en Oekraine zoveel mogelijk te elimineren. Daardoor ontstaan er nog meer kansen voor de Oekraiense export van levensmiddelen.

Collectieve benadering

Het programma richt zich op een collectieve benadering van de Oekraiense markt met als doel het delen van kennis en het opbouwen van een netwerk voor een verdere ontwikkeling van de food processing sector in Oekraine. Focus hierbij is voedselveiligheid en standaardisering. Uiteindelijk wil men met deze aanpak meer export voor Nederlandse leveranciers van productielijnen en equipment generen.

Partners for International Business

Met de dienstverlening Partners for International Business (PIB) stimuleert de Nederlandse overheid partnerschappen van bedrijven en kennisinstellingen om internationaal zaken te doen. Het programma richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. PIB werkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet met dit programma economische diplomatie in om handels- en investeringsbelemmeringen weg te nemen.