Samen beslissen: de weg is nog lang, maar de wil is er
"De dokters die hier in de zaal zitten zijn de voortrekkers van samen beslissen in de spreekkamer", zei minister Schippers van VWS gisteren in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze sprak op het congres over Samen Beslissen van de Federatie Medisch Specialisten en Patientenfederatie NPCF. Daar spraken
dokters en patienten over hoe het verder moet in de spreekkamer. Wie beslist over opereren? Over wel of niet behandelen?
Voor de patienten in de zaal was het duidelijk. Er is nog een wereld te winnen. Zo zei de heer Veenstra: "Er wordt hier veel gepraat over wat er in de spreekkamer gebeurt, maar over second opinion heb ik niemand gehoord. Terwijl hij als geen ander weet wat een second opinion kan doen." Bij hem
werd blaaskanker vastgesteld, waarna de uroloog adviseerde blaas en prostaat weg te halen. Veenstra regelde zelf een second opinion in het AVL en hoorde daar dat weghalen een optie was, maar zeker niet de enige. Nu heeft hij nog steeds blaas en prostaat en voelt zich goed.
Veenstra: "Er is toch nog een zeker wantrouwen bij dokters tegen patienten die meedenken. Die zelf iets voorstellen. Maar ik moet wel zeggen dat mijn uroloog vervolgens wel deed wat het AVL had geadviseerd."
Patient Anja Prakken signaleerde een ander knelpunt. Zij zegt: "Er is veel informatie te vinden op internet, maar hoe weet ik welke informatie betrouwbaar is. Is er een kwaliteitsmerk voor informatie op internet?
Dat is er niet. Maar er is wel behoefte aan.
Patient Hedwig Rouwenhorst over haar ervaringen in de spreekkamer: "Je wordt overdonderd met informatie. En tegelijk hoor je soms dingen waarvan je je af vraagt had ik die informatie niet eerder moeten krijgen?" Rouwenhorst vertelde over haar negenjarige dochter bij wie een tumor was gevonden.
Het duurde lang voor zij zich realiseerde dat het ging om kanker, zegt ze. En vervolgt: "Misschien moet je als patient sommige dingen wel niet altijd moeten willen weten?" Rouwenhorst is voorstander van Samen Beslissen zegt ze, maar niet altijd.
Artsen zijn ook niet altijd zo ver dat ze alles met de patient willen delen. Hoogleraar patientgerichte innovatie Jan Kremer zegt: "Soms zeg ik wel eens grappend: als de patient centraal staat, staat hij in de weg." Maar hij is verklaard voorstander van Samen Beslissen. Hij verbaast zich over
hoe goed patienten vaak zijn geinformeerd voor ze zijn spreekkamer inkomen. Ze hebben internet afgestroopt en komen heel beslagen ten ijs.
3goedevragenZoveel artsen, zoveel wensen en gedachten bleek gisteren. Maar over een ding waren ze het wel eens, de dokters en de patienten. De campagne Samen Beslissen met de drie goede vragen is nodig. wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voordelen en nadelen van de mogelijkheden? En wat
betekent dat in mijn situatie?
Dit is een goed begin vonden alle sprekers, maar daarmee zijn dokter en patient er nog niet. De patient kreeg van de dokters te horen dat hij beter beslagen ten ijs moet komen in de spreekkamer. En patienten lieten de dokters weten dat zij zich wel wat meer mogen inleven in de patient.
PDF Print [IMG]