Project Lekkanaal 3e kolk Beatrixsluis: in gesprek met de markt

26-03-2015

Eind 2014 werd bekend dat de 3 aangemelde consortia voor het project Lekkanaal 3e kolk Beatrixsluis ook allemaal aan de selectiecriteria voldeden. Op 12 januari vond de startbijeenkomst van de aanbesteding van het DBFM-contract plaats. Daarin heeft het dialoogteam van Rijkswaterstaat, waarvan contractmanager Rens van Twisk voorzitter is, aan de marktpartijen verteld wat de uitdagingen van dit project zijn.

Daarnaast gaf Rijkswaterstaat tijdens deze bijeenkomst aan het werk te willen gunnen aan de partij die - naast een goede prijs - ook goede kwaliteit biedt. Kwaliteit betekent hier het beste plan dat rekening houdt met de belangen van de gebruiker (zoals de scheepvaart), de beheerder (zoals de bedienaars) en de omgeving (zoals de bewoners en de inpassing van de sluis in de Nieuwe Hollandse Waterlinie).

Op weg naar de gunning begin 2016 gaat Rijkswaterstaat met iedere gegadigde een aantal keren om de tafel zitten. Rens van Twisk vertelt over deze zogeheten dialooggesprekken die inmiddels lopen: `De gegadigden verdiepen zich enorm goed in het contract en alle documenten die zij ontvangen hebben. Het betreft echt een enorme hoeveelheid aan gegevens zoals de aanlegtekeningen, metingen, boringen, onderzoeken, storingsrapportages. De markt heeft maximale ruimte om zijn kennis en ideeen te onderzoeken en zelf oplossingen te ontwikkelen. Via deze gesprekken kijken we mee of een oplossing wenselijk is. Uiteindelijk willen we, mede door deze gesprekken, tot een state of the art-sluis komen die 365 dagen per jaar beschikbaar is.'

Op 6 maart konden de gegadigden ook de sluis bezoeken. Tijdens deze vruchtbare bijeenkomst mochten de technici van iedere marktpartij de hele sluis en alle ruimten bekijken, zoals de machinekamer en de technische ruimten. De personen die zich met de omgeving bezighouden observeerden het gebied op de fiets. Hiermee biedt Rijkswaterstaat - naast informatie op papier - de mogelijkheid om meer achtergrondinfo te vergaren en de sluis ook echt te beleven!

De dialooggesprekken lopen tot het najaar van 2015. Daarna krijgen de consortia de tijd om hun aanbieding af te ronden.

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u op de projectpagina Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal.