Stilte rondom Beatrixsluis?

26-03-2015

Het lijkt misschien een periode van rust rondom de Beatrixsluis, een tijd waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt. Toch heeft Rijkswaterstaat op verschillende fronten voortgang geboekt. Een overzicht van enkele actuele ontwikkelingen.

Onherroepelijk Tracebesluit

Het Tracebesluit (TB) 3e kolk Prinses Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal is inmiddels onherroepelijk. Het TB stond van 9 september tot en met 20 oktober 2014 open voor beroep en in die periode is er 1 beroep ingediend bij de Raad van State. Het beroep is in een zitting behandeld op vrijdag 13 februari 2015. Op woensdag 11 maart 2015 heeft de Raad van State het ingediende beroep ongegrond verklaard. De volledige uitspraak van de Raad van State is hier te raadplegen.

Archeologische vondsten in de bodem?

Dit voorjaar start een archeologisch proefsleuvenonderzoek, op de locaties met mogelijk interessante archeologische vondsten. Aanleiding hiervoor is dat bij eerdere boringen in de omgeving van de Beatrixsluis onder meer houtskool, botresten en aardewerk uit de periode 8000 tot 4000 voor Christus zijn gevonden. Deze resultaten kunnen duiden op de aanwezigheid van een nederzetting uit die tijd.

Peter van der Veeken, als projectleider Conditionering betrokken, legt dit vervolgonderzoek uit: `Op 5 plekken graven we sleuven van verschillende lengten en diepten, zodat we de bodem uitgebreider kunnen onderzoeken. Stel dat we daarbij stuiten op bijzondere objecten, dan kan dat leiden tot een definitieve opgraving. Per vondst beslissen de provincie Utrecht, de gemeente Nieuwegein en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed daar gezamenlijk over.'

De meeste graaflocaties bevinden zich vlak naast de waterkering en dat vraagt extra zorgvuldigheid tijdens de uitvoering. `Wanneer tegelijk alle sleuven openliggen kan de waterkering mogelijk instabiel worden. Bijtijds weer dichtgooien helpt dat voorkomen.' Mochten de archeologen echt op iets bijzonders stuiten, dan heeft dat gelukkig geen nadelige gevolgen voor de start van de bouwwerkzaamheden. `Dat komt omdat we dit onderzoek ruim van tevoren uitvoeren. Zo blijft er voldoende tijd over om vondsten op te graven en veilig te stellen.'

Projectplan Waterwet en ontgrondingsvergunning binnenkort ter inzage

Om de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal te kunnen uitvoeren, moet Rijkswaterstaat een ontgrondingsvergunning aanvragen bij de provincie Utrecht. Voor het gedeelte ten noorden van de Schalkwijkse Wetering is daarnaast een projectplan Waterwet in voorbereiding. Dit gebied valt namelijk buiten de grens van het Tracebesluit. Daarom moet een apart projectplan inzichtelijk maken wat daar gebeurt met de bestaande waterkeringen, wat de effecten van de verbreding zijn en hoe de nieuwe situatie er op hoofdlijnen uit komt te zien. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de onderbouwende onderzoeksrapporten die samen het milieueffectrapport (MER) vormen.

De provincie Utrecht cooerdineert de parallel lopende procedures voor het projectplan Waterwet en de ontgrondingsvergunning. De verwachting is dat beide ontwerpbesluiten met het onderbouwende MER-rapport begin april samen ter visie worden gelegd. Zodra de exacte data bekend zijn, vindt u de aankondiging hiervoor op ons online platform.