Nobeltje neemt wadleiding waterbedrijf Vitens over
Meer werkgelegenheid op Ameland, terug naar een zelfstandige water- en energievoorziening en meer bekendheid bij buitenlandse toeristen, vanwege de grootschalige lancering van de plaatselijke likeur Nobeltje in met name Duitsland, Italie en Frankrijk.
Burgemeester Albert de Hoop van Ameland is een tevreden man. "De overname van de wadleiding door de Amelandse horeca-familie Nobel is een belangrijke stap voor Ameland. We slaan drie vliegen in een klap. Dit is nog maar het begin natuurlijk, maar hiermee zetten we Ameland echt internationaal weer op de kaart." Een zelfvoorzienend eiland past bij de Cradle to Cradle Islands gedachte.
Sinds 2009 neemt de gemeente Ameland deel aan het Europese project Cradle to Cradle Islands, samen met onder meer de provincie Fryslan en waterbedrijf Vitens. In 2020 moet Ameland qua energie- en watervoorziening geheel zelfvoorzienend zijn. In dat kader zocht Vitens een koper voor de wadleiding, die sinds begin jaren negentig extra leidingwater naar het eiland vervoert. Die leiding wordt dan overbodig.
Barend Nobel, initiator van het plan om de wadleiding over te nemen, roemt de medewerking van de burgemeester, de provincie en Vitens. "Men was meteen geinteresseerd. Ik wilde al langere tijd de stokerij van Nobeltje op het eiland hebben, voor de werkgelegenheid, maar ook als toeristische attractie. Dus ik zei tegen Vitens: wat vinden jullie ervan als ik de leiding overneem? Men zei: kom maar met een realistisch plan. Dus toen ben ik naar Heineken gegaan. Als familie hebben we al meer dan 100 jaar een relatie met Heineken, Zij ondernemen graag samen met toeleveranciers. Dus toen ik langskwam met het plan de stokerij terug te brengen naar Ameland waren ze er meteen voor in. Zij zijn juist op zoek naar authentieke, locale merken, die ze over de grens in de markt kunnen zetten. Authenticiteit is tegenwoordig het verkoopargument in de retail. Een plaatselijke gebrouwen likeur zoals Nobeltje past helemaal in die strategie. De enige die ik toen nog moest overtuigen, was de burgemeester."
Aanvankelijk, geeft burgemeester Albert de Hoop toe, vond hij het nogal een driest plan. "Een stokerij op het eiland brengt natuurlijk weer allerlei milieproblematieken met zich mee. En waar moet die stokerij dan staan?" Heineken, experts van de gemeente Zoetermeer en de familie Nobel wisten hem te overtuigen dat de stokerij uitstekend op een milieu-vriendelijke manier kan draaien. De aanvraag voor de bouw van de stokerij, zo benadrukt hij, is nog in de maak en zal, ter zijnertijd, door het gemeentebestuur moeten worden goedgekeurd. "Sinds de gesprekken met milieu-experts van de gemeente Zoetermeer ben ik wel om. Voor Ameland is dit natuurlijk een geweldige promotie. Dat is zo belangrijk. Dat weten we nog uit de tijd dat we FC Groningen sponsorde. Het mooie is: Nobeltje is direct gelieerd aan het eiland en het toerisme. En die werkgelegenheid kunnen we goed gebruiken."
Waar de stokerij exact komt te staan, is nog niet duidelijk. "Het mooiste is natuurlijk als we 'm direct aan de Ballumerbocht kunnen bouwen, want dan vloeit Nobeltje zo vanuit de stokerij de leiding in naar de vaste wal", glundert Barend Nobel.