Actievoerders Maagdenhuis in gesprek met Tweede Kamerleden PvdA en SP
Actievoerders Maagdenhuis in gesprek met Tweede Kamerleden PvdA en SP
Studenten en docenten van De Nieuwe Universiteit zijn vorige week in Het Maagdenhuis in gesprek gegaan met Tweede Kamerleden Mei Li Vos (PvdA) en Jasper van Dijk (SP). De Kamerleden ondersteunen veel kritiek van de studenten op de inrichting van het hoger onderwijs. Vos en Van Dijk zullen tijdens het Kamerdebat over het Maagdenhuis de kritiek op het rendementsdenken in het hoger onderwijs aan de orde stellen, evenals het blacklisten van medewerkers. Jasper van Dijk voegde eraan toe dat het rendementsdenken ook in andere publieke sectoren voor problemen zorgt en dat het debat dus breder gevoerd moet worden.
De Nieuwe Universteit had de Kamerleden uitgenodigd voor een verkiezingsdebat over de hervormingen in het hoger onderwijs. Daarvoor waren alle grote partijen uitgenodigd. CDA zei echter niemand beschikbaar te hebben voor het debat. D66 meldde zich vervolgens ziek en VVD liet weten niet te komen. Het debat werd daarom afgelast, maar SP en PvdA gaven aan toch graag in gesprek te gaan om te onderzoeken hoe de politiek De Nieuwe Universiteit kan steunen.
Tijdens het gesprek gaf de SP aan bezig te zijn met een wetsvoorstel over democratisering van de universiteit. Dit moet studenten en medewerkers in staat stellen om op democratische wijze hun bestuur te kiezen. Momenteel wordt het College van Bestuur (CvB) benoemd door de Raad van Toezicht, die op haar beurt weer wordt benoemd door de minister. Mei Li Vos gaf aan graag naar het voorstel te kijken, maar kon nog niet zeggen of ze het kon ondersteunen.
De eerste ideeën voor het wetsvoorstel zullen woensdagavond samen met Jasper van Dijk worden bediscussieerd. Er zal een brainstormplaatsvinden over de mogelijkheden tot een verkozen bestuur, maar ook over decentralisering van de universiteiten en meer zeggenschap voor de academische gemeenschap.
Beide partijen zeiden iets te willen doen aan de angstcultuur die heerst op de Universiteit van Amsterdam. Deze angstcultuur wordt onder andere veroorzaakt door het hoge percentage tijdelijke contracten. Medewerkers durven geen kritiek te uiten op het bestuur, uit angst dat ze hun baan kwijtraken. Deze angst is niet ongegrond, zo bleek uit een door het CvB rondgestuurde mail met een 'blacklist' met de namen van 400 kritische medewerker van de UvA. Hierin werden de facultaire communicatiemedewerkers verzocht er voor te zorgen dat de medewerkers niet voor 'gedoe' zouden zorgen op de open dag. De PvdA en SP hebben in een eerder debat over het wetenschapsbeleid het probleem van de flexibele aanstellingen aan de kaak gesteld en zullen in het komende debat eisen dat die eventuele blacklist op geen enkele wijze van invloed is op de beoordeling van de docenten van Rethink UvA.
De Nieuwe Universiteit is blij met deze toezeggingen, maar wil ook graag meer concrete plannen om het rendementsdenken in het hoger onderwijs tegen te gaan. Ook zou ze graag zien dat de politiek meer druk uitoefent op het bestuur van de UvA zodat het beleid aangepast wordt en het vertrouwen wordt hersteld.
De actievoerders hopen binnenkort ook met andere politieke partijen in gesprek te gaan en nodigen bij dezen politici uit om langs te komen en onder het genot van een kop koffie of een biertje in overleg te gaan.