Weekoverzicht Defensie-operaties
Nieuwsbericht | 24-03-2015 | 16:00
De lichamen van de 2 omgekomen Apache-vliegers zijn afgelopen vrijdag vanuit Mali met een KDC-10 naar Nederland gebracht. Eerder die dag was er in Gao een afscheidsceremonie. Een overzicht van Defensie-operaties van 16 tot en met 22 maart.
De omgekomen Apache-vliegers komen aan op Vliegbasis Eindhoven.
Collega's droegen kapitein Rene Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger op Kamp Castor naar een C-130 Hercules van de luchtmacht. Langs de route brachten honderden Nederlandse militairen en een hoge VN-delegatie een laatste groet. Naar de toedracht is een onderzoek ingesteld. De Apache-helikopter is overgebracht overgebracht naar Gao.
Het werk in Mali ging door. Een verkenningseenheid voerde operaties uit in de omgeving van Djebok. Die zette daarbij het onbemande vliegtuigje ScanEagle in. De Special Operations Land Task Group was op een meerdaagse patrouille in de omgeving van Kidal.
Nederlandse militairen brengen in het Midden-Oosten de eregroet.
Irak
Het Nederlandse F-16-detachement in het Midden-Oosten stond tijdens een bijzonder appel stil bij de in Mali verongelukte collega's.
Afgelopen week vlogen de gevechtstoestellen 20 missies boven Irak. Ze zetten 9 keer wapens in tegen doelen van terreurorganisatie ISIS.
Nederlandse landmachters en mariniers trainden in Bagdad commando's voor het Iraakse leger en in Erbil Peshmerga.
Antipiraterij
Vlaggenschip van de Europese antipiraterijmissie Atalanta Zr. Ms. Johan de Witt patrouilleerde voor de oostkust van Somalie. Het schip levert met onder meer boardingteams en boordhelikopters een bijdrage aan piraterijbestrijding. Aan boord leidt een Zweedse staf de operatie.
Een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel ondersteunt het Duitse fregat FGS Bayern bij het boarden van schepen.
Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beveiligen tegen mogelijke aanvallen van piraten voor de Hoorn van Afrika.
Oekraine
Een 12-koppig Nederlands team van Defensie- en politiemedewerkers kwam aan in Oekraine. Het blijft tot 28 maart in het gebied.
Operaties binnen het Koninkrijk:
Zoekteam
Een gespecialiseerd zoekteam van de Koninklijke Landmacht hielp de politie van Nijmegen bij een strafrechtelijk onderzoek. Ook in Heerenveen, Eindhoven en Assen werden zogenoemde Advanced Search Teams ingezet. Zij kamden meerdere gebouwen uit.
Explosieven
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging 2 keer om een geimproviseerd explosief. Een mijnenbestrijdingsvaartuig van de Koninklijke Marine ruimde een vliegtuigbom op zee.
Patientenvervoer
Een Cougar transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft 2 maal een patient van Terschelling naar ziekenhuizen op het vaste land gebracht.
Bunkerdak
Een Chinook transporthelikopter bracht een nieuw dak voor een vuurleidingsbunker naar Noordwijk. De bunker is onderdeel van het Atlantikwall Museum in die plaats. Vanwege het maatschappelijk belang voerde de CH-17 deze klus uit.
Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee bevrijdde bij Hazeldonk 5 mannen uit Irak en Iran uit een koelwagen waarin ze al 6 uur zaten. Toen ze het koud kregen en ontdekten dat ze niet in de goede richting reden, probeerden ze de chauffeur te alarmeren. Uiteindelijk belden ze 112. De mannen hadden geen geldig reisdocument en zijn in bewaring gesteld. De marechaussee onderzoekt de zaak.