EUREGIO-Raad wenst betere verbinding met de FMO

Ander onderwerp was wijziging van de rechtsvorm

Quelle:

FMO

ENSCHEDE/GRONAU/HAAKSBERGEN, 24 maart 2015 - Alle in de EUREGIO-Raad vertegenwoordigde politieke partijen hebben zich in de raadsvergadering in Haaksbergen uitgesproken voor een betere verbinding van het Nederlandse deel van het EUREGIO-gebied met de luchthaven Muenster-Osnabrueck (FMO).

Snellere verkeersverbindingen moeten ertoe leiden dat deze luchthaven in Greven aantrekkelijker voor Nederlanders wordt. Vergroting van het aantal Nederlandse reizigers kan bovendien leiden tot een betere benutting van de capaciteit van de FMO. EUREGIO-voorzitter Rob Welten zegde toe dat de EUREGIO dit streven met al haar beschikbare middelen zal ondersteunen.

Wijziging van de rechtsvorm

De EUREGIO-Raad stemde in de vergadering in Haaksbergen ook in met voortzetting van het proces dat moet leiden tot wijziging van de rechtsvorm van de EUREGIO, die tot nu toe nog als vereniging naar Duits recht functioneert. De (gemeente)raden van de 129 lidgemeenten en -Kreise zullen tussen april en september een besluit nemen over de statuten voor een grensoverschrijdend openbaar lichaam. De EUREGIO heeft tot deze stap besloten om het samenwerkingsverband optimaal op de toekomst voorbereid te laten zijn. "Door de wisseling naar een grensoverschrijdend openbaar lichaam worden ook de Nederlandse gemeenten in formeel-juridische zin lid van de EUREGIO. Bij de rechtsvorm van een vereniging naar Duits recht waren zij dit niet", aldus mevrouw Dr. Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder van de EUREGIO. In 2016 moet de omzetting zijn afgerond. Tegelijkertijd zullen ook de lidmaatschapsbijdragen, die tussen de Nederlandse en Duitse kant nu nog verschillen, worden geharmoniseerd.

Watermanagement grensoverschrijdend afstemmen

Daarnaast verzorgden in de vergadering vertegenwoordigers van het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) een korte presentatie over hun activiteiten. De Landkreis Grafschaft Bentheim, de Kreis Borken en de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen hebben het GPRW in 2011 opgericht. Sinds 2014 is het cooerdinatiebureau van het GPRW gehuisvest in het EUREGIO-kantoor. Doel van het platform is kennis en ervaringen op het gebied van het beheer van de rivier- en beeksystemen uit te wisselen en gezamenlijke maatregelen uit te werken voor de stroomgebieden van de Vecht, de Dinkel, de Berkel en de Oude IJssel / Issel. Onderwerp van het grensoverschrijdende overleg is niet alleen de zorg voor een goede waterkwaliteit of de terugkeer van bepaalde vissoorten in de regionale watersystemen, maar ook bescherming tegen hoogwater. "Zodra het water buiten zijn oevers treedt, moeten de hulpdiensten weten wie de bevoegde personen aan de andere kant van de grens zijn en hoe ze hen kunnen bereiken", zo legt Stefan Michel van het Nederlands-Duitse cooerdinatiebureau van het GPRW uit.

Positief advies over INTERREG-projecten

Verder gaf de EUREGIO-Raad het advies acht nieuwe INTERREG-projecten, die ten goede zullen komen aan de burgers en ondernemingen in het Nederlands-Duitse grensgebied, goed te keuren. Zes van deze projecten zijn gericht op verbeteringen op medisch-technologisch gebied en in de gezondheidszorg.

Voor deze acht initiatieven worden in het kader van het INTERREG-programma "Deutschland-Nederland" subsidiemiddelen van de Europese Unie ter hoogte van ca. 17,1 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) aangevraagd.