Garantiefonds EU kan ondernemers helpen bij investeringen
Het Brusselse plan voor een garantiefonds voor gerichte ondersteuning van de agrarische sector en de economie op het platteland krijgt een positief onthaal. Doel is dat boeren, tuinders en plattelandsbedrijven door middel van het fonds makkelijker toegang kunnen krijgen tot leningen bij reguliere banken.
"Het kan boeren en tuinders helpen bij investeringen. Banken doen er goed aan zich hier nu al in te verdiepen en te bezien welke mogelijkheden zich straks voordoen", reageert voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. Vorige week hadden hij en LTO-directeur Thijs Cuijpers nog een gesprek met de Europese Investeringsbank. Deze gesprekken krijgen een vervolg.
De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) maakten het plan voor een garantiefonds gisteren bekend in Brussel. Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) en vice-president Wilhelm Molterer van de EIB hebben er goede verwachten van. Ze willen met het fonds plattelandsondernemers een garantie bieden voor 80 % van hun lening. Dat moet voor banken meer zekerheid geven waardoor zij gemakkelijker geld lenen.
In de loop van 2015
De regeling voor het fonds zal in de loop van het jaar bekend worden. Het is wel zaak dat banken in ons land er gebruik van gaan maken, stelt Maat. De LTO-voorzitter ziet mogelijkheden om bijvoorbeeld nieuwe investeringen op bedrijven in innovatie en onderzoek aan te jagen.
De garantieregeling zou ook benut kunnen worden om de keten te verkorten en nieuwe initiatieven voor verwerking van agrarische producten te stimuleren. Ook de aanschaf van duurzame machines en technologie zou eronder kunnen vallen. De regeling heeft alles te maken met de stagnerende economische ontwikkeling in Europa en ook bijvoorbeeld de relatief hoge werkloosheid (11%) op het platteland. "Als we zien dat er in Europa 25 miljoen boeren actief zijn en 46 miljoen mensen werkzaam zijn in de voedselketen, is het van groot belang om deze steunen", aldus Hogan gisteren bij de presentatie.
Minder investeringen
Molterer zei gisteren dat de agro-industrie meer aandacht behoeft. In Europa wordt minder geinvesteerd in de landbouw en agrosector dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Azie. De concurrentiepositie van de Europese landbouw komt hierdoor verder onder druk. "We raken de voorsprong langzaam kwijt", stelde Molterer.
Ook kan het gebruikt worden om de keten te verkorten, nieuwe initiatieven voor verwerking van agrarische producten te stimuleren en voor het aanschaffen van duurzame machines en technologie. Lidstaten kunnen de regeling zelf implementeren op landelijk en regionaal niveau.
24 maart 2015