Armoededoelstelling Wereldbank niet realistisch
Armoededoelstelling Wereldbank niet realistisch
24 maart 2015
De doelstelling van de Wereldbank om in 2030 nog maar 3% van de wereldbevolking onder de armoedegrens van $1,25 per dag te hebben, is niet realistisch. Dat stelt Richard Bluhm in zijn proefschrift dat hij op 26 maart verdedigt aan de Universiteit Maastricht. Zijn meest optimistische scenario komt uit op 8-9% van de bevolking. Dit verschil ontstaat doordat Bluhm vertrekt van historische groeigemiddeldes per land, in plaats van het wereldwijd groeigemiddelde, dat omhoog getrokken wordt door landen als China, India en de USA. De promovendus streeft naar zinvolle armoededoelstellingen voor de komende decennia.
$1,25. Dat is het bedrag dat je volgens de Wereldbank per persoon per dag minimaal nodig hebt om niet in de categorie `extreme armoede' te vallen. Op dit moment leeft nog ongeveer 20% van de wereldbevolking onder die grens. Tussen 1981 en 2010 daalde dat percentage met een procentpunt per jaar. Richard Bluhm: "Maar dat is vooral veroorzaakt door China en India, waar het percentage zelfs met twee procent per jaar daalde. In 1981 leefden in China ruim 80% van de mensen onder de armoedegrens. In 2010 was het iets boven de 10%. Dat gaat om 450 miljoen mensen minder die `arm' zijn. Het probleem is dat het niet in alle landen zo hard gaat." Het probleem zit vooral in Afrika zuidelijk van de Sahara. "Daar is de ontwikkeling bijna nul en daar zal het probleem voorlopig het hevigst zijn."
De prognose van de Wereldbank gaat uit van een economische groei in de wereld van 4,5% per jaar. "Dan negeer je de grote historische verschillen tussen landen." Bluhm kijkt naar het groeigemiddelde per land en komt dan uit op 8 tot 9% van de wereldbevolking die in 2030 nog onder de extreme armoedegrens leeft. "En dat is nog erg optimistisch. Armoede beeindigen is een mooi doel, maar je moet wel realistische doelen stellen. Je kunt de landen waar de grootste problemen zitten, met name in zuidelijk Afrika en in mindere mate zuidelijk Azie, niet over een kam scheren met de rest van de wereld."