'Zeven op de tien hoort niets na aangifte woninginbraak'

Redactie EenVandaag

24 maart 2015

'Zeven op de tien hoort niets na aangifte woninginbraak'

Ondanks dat het aantal inbraken volgens aangiftecijfers van de politie in 2014 flink is afgenomen, heeft bijna een kwart (23%) van de 30.000 deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag het gevoel dat het aantal inbraken in hun buurt juist is toegenomen. Van de ondervraagden waar is ingebroken, heeft 72 procent na aangifte nooit van de politie terug gehoord of de dader wel of niet is gepakt.

Politie alleen adequaat in het begin

Van de ondervraagden waar in de afgelopen jaren is ingebroken, geeft bijna twee derde (64%) aan dat het ze flink heeft aangegrepen. Veel deelnemers geven aan dat de politie in eerste instantie vaak adequaat heeft opgetreden: zo zijn agenten vaak snel ter plaatste, of komt de wijkagent een dag later nog even kijken. Vaak horen ze echter nooit meer iets van de politie over het feit of de dader wel of niet is gepakt, wat veel mensen tegen de borst stuit. ‘Ik heb geen idee wat de politie met mijn aangifte heeft gedaan,’ aldus een deelnemer. ‘Ook na herhaaldelijk bellen en mailen krijg ik geen enkele zinnige reactie.’ 
Opvallend is dat 31 procent van de mensen waar een poging tot inbraak is gedaan, geen aangifte hebben gedaan. Vaak hebben ze het idee dat dit geen zin heeft.

Ondanks dat het oplossingspercentage volgens de politie licht is gestegen wordt nog steeds slechts één op de tien woninginbraken opgelost.

Woning niet goed beveiligd

Eén op de vijf (21%) deelnemers aan het onderzoek geeft eerlijk toe dat zijn eigen huis niet goed beveiligd is tegen inbraken. Slechts 58 procent van alle ondervraagden geeft aan veiligheidssloten op ramen en deuren te hebben, de nummer één manier waarop mensen hun huis beveiligen. De ondervraagden in de provincie Groningen hebben het meeste vertrouwen in de medemens: hier heeft bijna één op de drie (29%) naar eigen zeggen 'niets gedaan' aan de beveiliging van hun huis.

Een rapportage van het onderzoek kunt u hier vinden.

Op www.denationalemisdaadmeter.nl is te zien hoe vaak er afgelopen jaar per gemeente is ingebroken.

Vanmiddag in Radio EenVandaag en vanavond in de tv-uitzending van EenVandaag worden deze uitslagen besproken. Verder presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in De Nationale Misdaadmeter om 21:30 uur op NPO 1.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek van EenVandaag deden 29.131 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 17 februari tot en met 3 maart 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.