Mijnwater B.V. wint European Geothermal Innovation Award 2015

European Geothermal Innovation Award 2015

Gepubliceerd op: 20 maart 2015 | Gewijzigd op: 23 maart 2015

Mijnwater B.V. heeft de European Geothermal Innovation Award 2015 in de wacht gesleept. Daarmee is deze vooraanstaande Nederlandse innovatie op het gebied van geothermie beloond voor zijn excellente prestaties. De prijs vormt een belangrijke stimulans om het intelligente, hybride energienetwerk in Heerlen verder door te ontwikkelen.

Mijnwater B.V. kreeg de prestigieuze Award van de European Geothermal Energy Council (EGEC) begin maart uitgereikt tijdens het GEOTHERM congres in Offenburg (Duitsland). Jaarlijks beoordeelt EGEC de meest innovatieve initiatieven op het gebied van geothermie. Het Nederlandse project in Heerlen concurreerde voor de 2015 Award in de eindronde met 3 andere finalisten uit Duitsland, Italie en IJsland.

Vanaf het prille begin

RVO.nl is al vanaf het prille begin betrokken, toen Mijnwater B.V. als Europees Interreg project (Mijnwater 1.0) de eerste subsidies binnenhaalde. De pilot in Heerlen onderzocht toen de mogelijkheid om energie te onttrekken aan het water dat zich in de gangen van de voormalige steenkoolmijnen heeft verzameld en van nature opwarmt in de diepere lagen. De pilot bleek uitermate succesvol: inmiddels is een thermisch energienetwerk opgebouwd dat duurzame warmte en koelte biedt aan meer dan 300 woningen en 150.000 m2 utiliteitsbouw.

Thermisch smart grid

Het netwerk werd doorontwikkeld tot een thermisch smart grid, waarbij gebieden (clusters) van gebouwen zijn aangesloten. De gebouwen kunnen (overtollige) warmte en koude uitwisselen via het energienet. Ze worden voorzien van aanvullende energiebuffers en van meerdere duurzame opwekkingsbronnen zoals zonnecollectoren, PV-cellen, biomassa, afvalwarmte, als ook restwarmte e.d. (Mijnwater 2.0). Daarmee is de CO2-footprint van de aangesloten gebouwen gereduceerd met 30 tot 60%.

Mijnwater 3.0

Volgende stappen zijn nu het verder uitbouwen van hoogwaardige energiebuffers op gebiedsniveau en het optimaliseren van energiestromen door geavanceerde sturingssoftware (zoals demand side management). Met financiering uit het het grootste EU onderzoek- en innovatieprogramma, Horizon2020, wordt intelligente, zelflerende en adaptieve software ontwikkeld. Mijnwater B.V. realiseert zo energieneutrale gebieden met lokale voorzieningen en een rendabele businesscase (Mijnwater 3.0).

Lering voor andere gemeenten

RVO.nl cooerdineert het `Hybride warmte-koude platform' waarvan al veel gemeenten deel uitmaken. Ook Heerlen, dat sinds de oprichting halverwege 2014 een voorbeeldfunctie vervult. Andere gemeenten kunnen lering trekken uit de fasen die Mijnwater B.V. heeft doorlopen. Wat niet wil zeggen dat zij dit op precies dezelfde technische wijze kunnen en moeten doen. Het gaat ook om een sociale innovatie, waarbij steeds meer belanghebbenden zich aansluiten.

Contactpersonen RVO.nl

Voor het `Hybride warmte-koude platform': Marion Bakker marion.bakker@rvo.nl Algemeen: Paul Ramsak paul.ramsak@rvo.nl