NLdoet: Eric van de Burg goed bezig bij de Ceuvel

23 maart 2015

Tijdens NLdoet, de landelijke vrijwilligersdagen, heeft wethouder Eric van de Burg (Zorg en Welzijn) geholpen bij het maken van een afvalscheidingsstation bij De Ceuvel, een duurzaamheidproject in Amsterdam Noord.

Scheepwerf

De wethouder werd enthousiast ontvangen door Anke Wijnja, een van de mensen die een bedrijf heeft in een van de boten die op het vervuilde terrein van deze oude scheepswerf staan. Ze vertelt over de projecten die deze dag worden uitgevoerd: er worden drijvende tuinen aangelegd die tijdens Sail naar het IJ worden gebracht, er worden de planten tussen de boten geplant die de grond schoonmaken. Het afvalscheidingsstation is het project waaraan Eric van de Burg gaat meehelpen. Een kop koffie slaat hij af, hij wil meteen aan de slag.

Afvalscheidingstation

De noodzaak van de bouw van een super afvalscheidingsstation komt voort uit het onverwacht grote succes van Cafe de Ceuvel. Er is een veel grotere afvalstroom op het terrein dan oorspronkelijk werd verwacht. Jeroen Apers, een van de architecten van De Ceuvel, vertelt dat er vaak blikjes en ander afval tussen de boten wordt gegooid. Dat past niet bij de missie van De Ceuvel.

Hergebruiken

"We willen zichtbaar maken wat we hier doen. En dat bezoekers kunnen meewerken aan wat we aan het doen zijn. Onder andere door hun afval niet achter te laten op het terrein, maar zelf ook te scheiden en op de goede plek te `storten'. Wij gaan het afval zoveel hergebruiken." Om dit voor elkaar te krijgen heeft Jeroen Apers een afvalscheidinggebouw ontworpen.

Dit gebouw wordt zoveel mogelijk opgetrokken van gerecycled materiaal, er zijn o.a. balken gedoneerd door stichting Stadshout. Het afvalscheidingsstation wordt pontificaal vlakbij de ingang neergezet. Eric van de Burg gaat aan de slag met andere vrijwilligers met het verslepen van balken en het op maat zagen van balken.

Buiksloterham

De wethouder is voor het eerst op dit terrein van de Ceuvel, maar helemaal onbekend is het project voor hem niet. Hij is als wethouder ook verantwoordelijk voor Ruimtelijke ordening en had onlangs een overleg over de ontwikkeling van de Buiksloterham, het gebied waarin de Ceuvel ook ligt. Tijdens het klussen praat de wethouder met iemand die betrokken is bij Schoon Schip, een duurzaam woningproject hier vlakbij.

Het is een drukte van belang op het terrein van de Ceuvel. Overal zijn mensen bezig in groepjes. Anke vertelt dat er op vrijdag zo'n 60 mensen komen, waaronder werknemers van Booking.com en Amerikaanse studenten. De helft van de mensen zijn via NLdoet site gekomen, de rest via andere kanalen. Op zaterdag werden ook weer veel mensen verwacht.

Broedplaats

Vereniging de Ceuvel bouwt in Amsterdam Noord een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers, die wordt gerealiseerd op de voormalige De Ceuvel Volharding scheepswerf. Het terrein, nu zwaar vervuild, biedt plaats aan innovatief verduurzaamde woonboten op het land geplaatst, omringd door bamboe en een forbidden garden met bodemreinigende planten. De eco verbouwde woonboten zijn werkplaatsen voor creatieve en sociale ondernemingen. Daarnaast is er cafe-restaurant de Ceuvel. Het terrein is vrijwel geheel zelfvoorzienend qua energie, warmte en water.

Wethouders en vrijwilligerswerk

Gezien de groeiende vraag naar vrijwilligers vindt VCA het belangrijk om via speciale acties het vrijwilligerswerk extra te promoten. Een van die acties is dat we alle wethouders van de stad dit jaar vragen een dagdeel vrijwilligerswerk te doen, omdat zij een positief voorbeeld zijn voor anderen. Bovendien willen we hiermee de contacten tussen het bestuur en vrijwilligersorganisaties versterken. We hebben wethouder Eric van de Burg gevraagd om op NLdoet de aftrap te doen en als eerste wethouder dit jaar als vrijwilliger aan de slag te gaan.