Omgekomen vliegers eervol vertrokken

Nieuwsbericht | 20-03-2015 | 12:53

De lichamen van de 2 omgekomen Apachevliegers van het Nederlandse helikopterdetachement in Mali zijn vanmorgen om 07.00 uur lokale tijd vertrokken uit Gao. Dit gebeurde tijdens een afscheidsceremonie.

Collega's droegen kapitein Rene Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger naar een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht. Langs de route brachten honderden Nederlandse militairen en een hoge VN-delegatie een laatste groet.

Nadat de C-130 was opgestegen, kwam het toestel nog eenmaal laag over. Het helikopterdetachement bracht hierop de eregroet. De Hercules verween vervolgens in de bewolking richting Bamako. Hier werden de lichamen naar een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht gedragen. Dit toestel is naar verwachting om 18.00 uur Nederlandse tijd in Eindhoven.

Onderzoek

Beide vliegers kwamen afgelopen dinsdag om bij een helikoptercrash ten noorden van Gao. Zij waren op dat moment bezig met een schietoefening. Naar de oorzaak van de crash wordt onderzoek gedaan. Het sterke vermoeden bestaat dat het om een ongeval gaat.

Beide vliegers waren afkomstig van 301 Squadron van het Defensie Helikoptercommando op vliegbasis Gilze-Rijen. De betrokken Apache vormde met 3 andere helikopters van dit type en 3 Chinooks het Nederlandse Helidetachement in Mali. Deze eenheid verzamelt, samen met Nederlandse special forces en ander personeel, inlichtingen voor de VN-missie MINUSMA.