Waardering Inspectie V&aJ voor systeemtest Fryslan
In november 2014 heeft Veiligheidsregio Fryslan een systeemtest gehouden. Dit is een onverwachte test voor crisisteams die jaarlijks toetst of de crisisorganisatie op orde is. De systeemtest is door waarnemers uit diverse veiligheidsregio's en de Inspectie van Veiligheid en Justitie (VenJ) geevalueerd. Hieruit komt naar voren dat de veiligheidsregio ruim voldoende scoort en grotendeels voldoet aan de voorwaarden die nodig zijn om rampen of grootschalige incidenten te kunnen bestrijden. Het fictieve incident dat werd beoefend was een ongeval bij een locatie waar gas wordt gewonnen in Grou. Hierbij werd opgeschaald naar GRIP 4.
Hoe is de systeemtest beoordeeld?
De beoordeling van de systeemtest is gericht op de thema's alarmering, opschaling, organisatie, informatiemanagement en de Wet veiligheidregio's (Wvr):
* Op het onderdeel alarmering scoort de veiligheidsregio het hoogste: 94%. Bij slechts een crisisteam startte de alarmering later dan gewenst.
* Voor opschaling is een score van 77% behaald. Hierbij is getoetst of alle crisisteams volledig en op tijd aanwezig waren. Voor het merendeel van de teams die hier niet helemaal aan voldeden, geldt dat er sprake was van een afwijking van een tot twee minuten.
* Bij het thema organisatie is gekeken naar de advisering van de crisisteams onderling. Hierop scoort de veiligheidsregio goed: 93%. Als ontwikkelpunt is meegegeven dat het Team Bevolkingszorg (TBz) het Regionaal Operationeel Team (ROT), en het ROT het Regionaal Beleidsteam (RBT) meer moet
adviseren wil men elkaar beter aanvullen.
* Informatiemanagement scoort 50%. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Ontwikkelpunten zijn bijvoorbeeld de manier waarop informatie gepresenteerd wordt in het Landelijk Crisismanagement Systeem (LCMS) en de snelheid waarmee dit gebeurt. Wanneer dit wordt gedaan, kunnen
crisisteams sneller besluiten nemen en tot actie over gaan.
* Tot slot is op het onderdeel Wet veiligheidsregio's een score behaald van 75%. Bij dit punt is gekeken naar de samenstelling van het RBT. Een aandachtspunt is dat burgemeesters van andere betrokken gemeenten betrokken hadden moeten worden bij het RBT. Tijdens de test behoorden meerdere
gemeenten tot het effectgebied (GRIP 4).
Hoe gaat de veiligheidsregio hieraan werken?
Veiligheidsregio Fryslan heeft per thema verbeterpunten opgesteld. Binnen het vakbekwaamheidsbeleid is bijvoorbeeld aandacht voor de informatiemanagers door hen een verdiepende opleiding aan te bieden. Voor onder andere het CoPI, ROT, RBT en TBz wordt in 2015 een training scenario denken georganiseerd. Om het alarmeringsproces te verbeteren worden twee keer per jaar alle gegevens van functionarissen gecontroleerd. Dit doen wij in samenwerking met Meldkamer Noord-Nederland. Daarnaast worden er proefalarmeringen uitgevoerd.
Waardering
De Inspectie VenJ heeft enthousiast gereageerd op het oefenscenario dat is gehanteerd. Uniek hieraan is dat de veiligheidsregio heeft samengewerkt met veel verschillende partners, zoals Vermillion, NAM, Wetterskip Fryslan en Rijkswaterstaat. Daarnaast werd het realiteitsgehalte van het scenario gewaardeerd. Veiligheidsregio Fryslan wil graag alle functionarissen die een bijdrage hebben geleverd aan de systeemtest 2014 bedanken voor hun inzet!
Vragen of meer informatie?
Heeft u vragen over de systeemtest 2014 of wilt u bijvoorbeeld het evaluatierapport ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Crisisbeheersing (M: crisisbeheersing@vrfryslan.nl of T: 088 22 99 111).