De tentoonstelling Body Art is van 20 maart t/m 30 augustus 2015 te zien in het Tropenmuseum

PERSBERICHT | 4 maart 2015

Tentoonstelling over lichaamsversieringen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen.

Waarom passen mensen hun lichaam aan?

De tentoonstelling Body Art is van 20 maart t/m 30 augustus 2015 te zien in het Tropenmuseum

Lichaamsversieringen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

Zes mogelijke antwoorden

Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij de waaromvraag centraal staat. De tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie en uit die van onder meer het MAS in Antwerpen en het Museum der Kulturen in Bazel. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag en een lichaam virtueel versieren.

Tropenmuseum biedt een open blik

Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen: opzettelijk aangebrachte littekens, brandmerken, implantaten of silhouetveranderingen. Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid.

Over de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

1 april 2014 is de oprichtingsdatum van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Museum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1910, Amsterdam) en Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde bestaan. Wat publieksbereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea. Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Center for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld. cid:image012.png@01D04218.7027A8C0