Medicijnen blijven voorlopig vergoed
Patientenfederatie NPCF is tevreden dat er voorlopig niet wordt getornd aan de vergoeding van medicijnen die apothekers maken voor patienten. Daarmee komt een einde aan de onduidelijkheid die vorige week ontstond. Toen bleek dat verzekeraars zo'n 400 medicijnen, gemaakt van ruim 100 werkzame
stoffen, niet langer zouden vergoeden. Het ging bijvoorbeeld om een blaaspoelmiddel voor kinderen met Spina Bifida. Het besluit leidde tot grote onzekerheid bij patienten.
Medicijnen blijven beschikbaar
pil-blauwMede op verzoek van Patientenfederatie NPCF is donderdag door alle betrokken partijen vergaderd over de gerezen problemen. Daarna is besloten het besluit voorlopig terug te draaien. De medicijnen blijven dus beschikbaar.
Patientenorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars hebben nu afgesproken om in het vervolg samen vast te stellen wat goede zorg is en welke bereide medicijnen daarbij horen. Besluiten over vergoedingen worden tijdig bekendgemaakt. Op deze manier voorkomen we dat er onduidelijke en
schrijnende situaties ontstaan zoals de afgelopen periode.
Rol voor Zorginstituut
Patientenfederatie NPCF wil dat deze samenwerking door het Zorginstituut Nederland georganiseerd en uitgevoerd wordt. Ook de andere partijen hebben inmiddels die mening. Zij roepen samen met Patientenfederatie NPCF de minister van VWS op om dit mogelijk te maken.
Volgens directer Wilna Wind van Patientenfederatie NPCF is deze aanpak hard nodig: "We willen dat mensen de medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Welke medicijnen in het pakket horen te zitten is ter beoordeling aan het Zorginstituut, en is te baseren op grondig wetenschappelijk onderzoek.
Dat moet niet aan de verzekeraars worden overgelaten."
Patientenfederatie NPCF vindt goede regie en optimale samenwerking belangrijk, omdat het kan gaan om moeilijke beslissingen. Soms komt het voor dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een middel voor een groep patienten niet werkt . Dan zal in gezamenlijk overleg besloten worden dat het
middel niet voor vergoeding in aanmerking komt.
Toch kunnen individuele patienten baat hebben bij deze middelen. In uitzonderingsgevallen kan dan via een machtiging bij de zorgverzekeraar alsnog vergoeding aangevraagd worden.
Tumult
In het tumult van de afgelopen weken zijn dit soort van mogelijkheden onderbelicht gebleven en is er nodeloos onrust gecreeerd. Wilna Wind: "die onrust is voor mensen verschrikkelijk, zeker waar het gaat om kinderen. Onze inzet is om dat soort situaties in de toekomst te voorkomen."
Patienten doen er goed aan om bij hun eigen verzekeraar te informeren of het door hen gebruikte middel vergoed wordt of niet (zie ook het overzicht bij KNMP >>>>). Ook kan de verzekeraar duidelijk maken hoe men de reeds betaalde middelen ( vanaf 1 maart) alsnog vergoed krijgt.
NPCF gaat met patienten organisaties overleggen hoe zij betrokken worden bij de genoemde beoordelingen. Op 1 april is er een afstemmingsoverleg waarin de huidige stand van zaken uitgelegd zal worden. Alle patientenorganisaties zijn hier eerder al voor uitgenodigd zijn.
PDF Print [IMG]