Premier Rutte moet tijdens bezoek aan China de zaak van Su Changlan ..


'Tijdens zijn bezoek aan China van 24 tot 29 maart moet premier Rutte de zaak van de vrouwenrechtenactiviste Su Changlan aan de orde stellen', zegt Eduard Nazarski directeur van Amnesty International in een brief aan de premier.

Su Changlan werd gearresteerd nadat zij haar steun betuigde voor de demonstranten in Hongkong. Zij zit sinds 27 oktober 2014 vast op verdenking van het 'aanzetten tot staatsondermijning', waarvoor een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd. Su Changlan krijgt geen toegang tot haar
familie en tot een advocaat naar keuze.

Het aankaarten van de situatie van Su Changlan past helemaal binnen het Nederlandse China- en mensenrechtenbeleid gezien het belang dat daarin gehecht wordt aan vrijheid van meningsuiting. Minister Ploumen onderstreepte het belang van vrijheid van meningsuiting tijdens haar bezoek vorig jaar.
'Amnesty International vraag premier Rutte zich sterk te maken voor de vrijlating van Su Changlan, omdat zij alleen maar vastzit vanwege het uiten van haar mening', zegt Eduard Nazarski.

In 2014 was er in sprake van de zwaarste onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in China van de afgelopen tien jaar. De autoriteiten hebben het afgelopen jaar de druk op mensenrechtenverdedigers, mensen die zich inzetten voor burgerrechten, online-activisten, advocaten, journalisten
en academici verder vergroot. Velen van deze activisten en professionals werden onderworpen aan intimidatie, willekeurige detentie, illegaal huisarrest, strafrechtelijke vervolging en marteling vanwege legitieme activiteiten ter bevordering van mensenrechten.

Daarnaast vraagt Amnesty International aandacht voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in de Autonome Regio Xinjiang. Zowel de Oeigoerse academicus Ilham Tothi (levenslang) als de schrijver Nurmemet Yasin (tien jaar) zitten daar gevangen. Ook voor hen vraagt Amnesty International om
vrijlating.

'Het is van groot belang dat Nederland niet alleen een bilaterale mensenrechtendialoog met China voert, maar ook openlijk en op het hoogste politieke niveau om de vrijlating van gewetensgevangenen als Su Changlan, Ilham Tothi en Nurmemet Yasin vraagt', zegt Eduard Nazarski.

Lees ook de brief aan minister-president Rutte.

Downloads Grootte
brief_aan_minister-president_rutte_over_economische_misse_china.pdf 1.52 MB