Met EU-subsidie op weg naar gezonder voedsel
De levensmiddelenbranche is in de Nederlands-Duitse grensregio van grote economische betekenis. Er zijn hier vele kleine bedrijven gevestigd, de markt wordt steeds beperkter en de concurrentie komt inmiddels niet meer alleen uit Oost-Europa maar ook uit China, zoals Dr. Helmut Steinkamp van het Deutsche Institut fuer Lebensmitteltechnik e.V.(DIL) in Quakenbrueck toelichtte, die met zijn team een toonaangevende rol speelde in het project.
Des te belangrijker is het om de kleine en middelgrote bedrijven ondersteuning te bieden, zo kunnen zij op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bijbenen en duurzaam concurreren. In het kader van het project werden 143 bedrijven uit de regio ondersteund bij de invoering van nieuwe technologieen en productinnovaties afgestemd op de behoefte van de afzonderlijke bedrijven.
Het projectteam kon de bedrijven onder meer ondersteunen met het aanbieden van interviews, adviesgesprekken, haalbaarheidsstudies en transfer- en innovatieprojecten. Daarbij werden zij bijgestaan door wetenschappelijke organisaties aan weerszijden van de grens. Met de FOOD-FUTURE-Day werd komende generaties een platform geboden om contacten met bedrijven aan te knopen; op 19 mei zal deze voor de vierde keer in de Hogeschool Osnabrueck plaatsvinden. Thema's van de talrijke Food-Future bijeenkomsten waren onder andere het allergeenmanagement, de bestrijding van schadelijke planten en dieren, het inzetten van insecten bij levensmiddelen en voedselveiligheid. Er werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar listerinevrije productie van zalm, duurzame en betrouwbare productie van gevogelte, algen als toevoegingmiddel in brood, houdbaar maken van kartonnen voedselverpakkingen door middel van gas, een dispenser voor onverpakte levensmiddelen zoals noten en koffie voor supermarkten of thuis, de zuivering van waswater waarmee vervolgens salade kan worden gewassen. Een groot succes is een schil- en snijmachine voor uien: een groot bedrijf uit de USA heeft al tien machines besteld zodra het prototype werkt.
De grensoverschrijdende samenwerking was zeer belangrijk zo benadrukte Steinkamp, vooral de persoonlijke contacten. Van de verschillende manieren van aanpak aan Duitse en Nederlandse zijde op veel gebieden kon iedereen profiteren.
Na afsluiting van het succesvolle project hebben de actieve partners in dit project nog verschillende andere projecten op het gebied van "Food" gepland: in het nieuwe samenwerkingsprogramma INTERREG V wil men onder de titel "FOOD 2020" een nieuw project realiseren. Op dit moment wordt het nog besproken maar er is al een projectconcept.