Eén op de acht mensen is verslaafd aan de smartphone


UTRECHT, 20150319 -- De gemiddelde smartphonebezitter gebruikt de telefoon maar liefst 3,6 uur per dag. Daar komt bij dat ruim dertien procent van de mensen verslaafd is aan dit gebruik. Dat is ruim één op de acht! Simonly.org is vaak erg te spreken over innovatie en vooruitgang, maar wil naar aanleiding van deze cijfers toch even stilstaan bij de gevaren van smartphonegebruik.

Smartphonegebruik maakt narcistisch
Humeurig zijn en gevoelens van eenzaamheid en jaloezie blijken belangrijke symptomen van een verslaving aan de smartphone, aldus een onlangs gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Derby. Hoe meer tijd er per dag doorgebracht wordt op de smartphone, hoe groter de kans op een verslaving. Ook vonden de onderzoekers een positief verband tussen narcisme en verslaving aan de smartphone. Ze geven aan dat dit kan betekenen dat het overmatig gebruik van de smartphone kan leiden tot het ontwikkelen van narcistische trekken, maar het zou mogelijk ook kunnen zijn dat narcistische personen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een smartphoneverslaving.

Apps voor smartphonedieet
Voor wie vreest verslaafd te zijn aan de smartpohne geeft Simonly.org aan dat er innovatieve apps zijn die hiervan een indicatie kunnen geven. Zo is er voor Android de app Quality Time en voor iOS de app Moment. Deze apps houden het smartphonegebruik per dag bij. Dat is erg handig, aangezien daar maar lastig een inschatting van gemaakt kan worden.

Smartphone nieuwe bedpartner
Deze apps zijn handig, maar het gaat uiteindelijk niet alleen om hoe lang de smartphone gebruikt wordt. Ruim vier uur appen en surfen tijdens een eenzame reis van Groningen naar Maastricht is bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan datzelfde gedrag vertonen bij een reis in gezelschap, aldus Simonly.org. Naast de onderzoekers en de online vergelijkingssite maakt ook Durex zich ook zorgen om het overmatige smartphonegebruik. De condoomfabrikant geeft aan dat veel koppels in bed bezig zijn met Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en ga zo maar door. Zo kan het gebeuren dat ze uren samen in bed liggen zonder elkaar aan te kijken of ook maar een woord te spreken. Als oplossing tonen ze in een filmpje een geheime functie op de smartphone om dit tegen te gaan.