Isa Hamerlinck wint Dichter bij 4 mei

Isa Hamerlinck wint Dichter bij 4 mei.

19 maart 2015, Middelburg

Isa Hamerlinck (14) uit het Zeeuwse Koudekerke zal haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Zij won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei die in poppodium De Spot in Middelburg werd gehouden. Uit bijna 200 inzendingen werd het gedicht van Isa Hamerlinck gekozen. Isa over haar gedicht: “Er zijn zo veel vragen over de oorlog die ik zou willen stellen, maar dat kan niet meer. Dit gevoel heb ik in mijn gedicht vorm willen geven.”

De dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei wordt sinds 1998 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met stichting het Poëziepaleis om jongeren actief bij 4 mei te betrekken. Dit jaar werd de wedstrijd gehouden in de provincie Zeeland, waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Zeeuwse jongeren tussen de 14 jaar en de 19 jaar stuurden gedichten over herdenken in. Sommigen volgden een workshop op hun middelbare school, anderen namen zelf het initiatief. Uiteindelijk werden veertien gedichten geselecteerd voor de finale. Inge Kappert, artistiek leider van het Poëziepaleis en voorzitter van de jury, over de gedichten uit Zeeland: “De jury is onder de indruk van hoe jongeren van nu zich inleven. Hoewel het 70 jaar geleden is dat de oorlog eindigde, weten de jongeren hun gevoelens over de oorlogsjaren goed om te zetten in woorden, beelden en vragen.”

Drie andere winnaars, Hanne Postma (14), Amber Bontekoe (18) en Joy Schroevers (15), mogen hun werk voordragen tijdens de herdenkingen in de herinneringscentra Amersfoort, Vught en Westerbork.

De jury bestond dit jaar uit: Inge Kappert (artistiek leider het Poëziepaleis), Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking), Caroline Liberton (namens de provincie Zeeland) en Nienke Woltmeijer (winnares Dichter bij 4 mei 2014).

Isa Hamerlinck: “We moeten niet alleen naar de toekomst kijken. Juist van het verleden moeten we leren. In de Tweede Wereldoorlog zijn zulke fouten gemaakt, dat mag nooit meer gebeuren.”

Het gedicht:

Het blijft maar komen

Het is ons verteld, zoals de zee zo veelzijdig

Goed of kwaad, hoe je het ook bekijkt

Wij weten wat jij hebt gedaan

Maar wat als, wat als wij daar hadden gezeten

Hadden wij het dan ook zo gedaan

Zoveel vragen voor je, maar het kan niet meer

Ik kan ze niet meer stellen, het heeft nooit gekund

Maar wat als, wat als het had gekund

Had ik dat dan gedaan, had ik dat gewild

Wat als mijn vragen beantwoord zouden zijn

Zou ik dan teleurgesteld zijn, of juist niet

Steeds meer vragen, ze blijven maar komen

Net als de duinen maar blijven groeien

Veertien finalisten

Alle veertien finalisten kwamen vanmiddag al bijeen in De Spot in Middelburg. In het begin nog wat onwennig, maar aan het eind van de dag een hechte groep. Samen luisterden de deelnemers naar gastspreker de heer Johan Provoost (83). Hij vertelde de jongeren over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Provoost is geboren in Biervliet, Zeeland en woonde in Breskens toen de oorlog uitbrak. Hij verloor zijn zusje van 7 jaar tijdens een geallieerd bombardement. De gebeurtenissen in de oorlog hebben voor een groot deel het leven van Johan bepaald. ‘’Ik wil aan de jeugd meegeven dat een oorlog alleen maar verliezers kent’’.

Alle deelnemers kregen ook een workshop van dichter Jos van Hest, zodat ze konden oefenen met het voordragen van hun gedicht. Nieuwslezer Jeroen Overbeek, die op 4 mei de uitzending van de Nationale Herdenking presenteert, nam vanavond de presentatie van de spannende finale voor zijn rekening.