Week van de Klassieken in Rijksmuseum van Oudheden
PERSBERICHT 13 maart 2015
Week van de Klassieken in Rijksmuseum van Oudheden
Tijdens de achtste Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart 2015) zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden elke dag activiteiten voor jong en oud, rond het thema ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’. Nieuw is de paneldiscussie ‘Oorlogsjournalistiek’ op dinsdagavond 24 maart. Moderne oorlogsverslaggevers en specialisten in klassieke geschiedschrijving gaan met elkaar in gesprek over hoe moeilijk het is om verslag te doen van een oorlog. Naast de gebruikelijke Grote Ken-je-Klassiekenquiz en Pubquiz (19 en 20 maart), diverse lezingen, studiemiddagen en de Dies Latinus (26 maart) is er dit jaar ook een Nox Graeca (26 maart) waarbij de hele avond Oudgrieks wordt gesproken. In het weekend van 21-22 maart krijgt het museum Romeinse soldaten en een verhalenverteller op bezoek. Ook zijn er dan speedrondleidingen. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Klassieken staat op www.rmo.nl/weekvandeklassieken.
Tijdens de panelavond ‘Oorlogsjournalistiek’ op dinsdag 24 maart komt onder andere aan bod hoe om te gaan met bronnen zoals Romeinse en Griekse geschiedschrijvers of hedendaagse ooggetuigen, en de vraag hoe betrouwbaar die bronnen zijn. Prof. dr. Ruurd Halbertsma (conservator Rijksmuseum van Oudheden), dr. Christoph Pieper (universitair docent Universiteit Leiden) en dr. Frits Naerebout (universitair docent Universiteit Leiden) vormen het panel Oudheid. Ze gaan in gesprek over Carthago en de oorlogen met de Romeinen. Het panel Actualiteit bestaat uit oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens en journalist en schrijfster Minka Nijhuis. Zij reageren op een aantal stellingen over actuele conflicten, waarna de overeenkomsten en verschillen tussen hun methoden aan bod komen. De discussie wordt geleid door journalist en schrijfster Yaël Vinckx.
De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en de Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum–Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Kennislink, Addisco Onderwijs, NPO Cultura, de Centrale Bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Week van de Klassieken, 19 t/m 27 maart 2015
www.weekvandeklassieken.nl
www.facebook.com/weekvandeklassieken
Twitter @WeekKlassieken
Activiteiten Week van de Klassieken in Rijksmuseum van Oudheden 19 t/m 27 maart 2015
Voor de achtste editie van de Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart 2015) pakt het Rijksmuseum van Oudheden uit met tal van activiteiten rond het thema ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’.
Donderdag 19 maart
Lezing ‘De queeste naar Carthago’ door conservator Ruurd Halbertsma i.s.m. Vereniging Vrienden van het Gymnasium.
Het Punische Carthago was door de Romeinen in 146 v.Chr. zodanig verwoest, dat er van de stad niets meer te vinden was. De ligging van de beroemde havens en de locatie van de heuvel Byrsa waren totaal onbekend. De herontdekking van het Punische Carthago is te danken aan een Nederlandse militair-ingenieur, Jean-Émile Humbert, die in 1796 in Tunis aankwam, om voor de lokale heerser een nieuwe haven aan te leggen. In zijn vrije tijd onderzocht hij het schiereiland van Carthago. Hij vond in 1817 het Punische Carthago terug. Zijn vondsten maken nu deel uit van de tentoonstelling ‘Carthago’ in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden
Tijden: 15.00-16.00u
Kosten: gratis bij bezoek aan het museum
Aanmelden: www.rmo.nl/agenda
Donderdag 19 maart
Hermaion Studiemiddag, met lezingen m.b.t. de onderwerpen voor het Centraal Eindexamen 2016 Latijn en Grieks (Vergilius’ Aeneis en Herodotus' Historiën) en over de nieuwe uitgaven Latijnse Taal en Cultuur (Metamorfosen van Ovidius) en Griekse Taal en Cultuur (De Spartanen). Als afsluiting van de middag krijgen de deelnemers een korte rondleiding in het museum om hen een indruk te geven van de eindexamenrondleidingen die het RMO verzorgt.
Tijden: 12.30-17.00u
Kosten: gratis
Aanmelden: www.hermaion.nl
Donderdag 19 maart
Ken-Uw-Klassieken Pubquiz voor classici, met quizmaster Fik Meijer, i.s.m. Lampas.
De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een krachtmeting tussen (universitair) docenten, studenten, oud-gymnasiasten en leesgroepleden die het uiterste vraagt van hun kennis over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid. Deelname kan in een team van 2-5 personen, ook publiek is van harte welkom.
Tijden: 19.00-23.00u
Kosten: €8 p.p. (incl. een drankje en entree museum)
Aanmelden: www.rmo.nl/pubquiz2015 (alleen toeschouwers; voor teams is de inschrijving gesloten)
Vrijdag 20 maart
Finale Grote-Ken-Je-Klassiekenquiz voor gymnasiasten, met quizmaster Fik Meijer.
Gymnasiasten vertegenwoordigen hun school door in teamverband de strijd aan te gaan in een quiz over de klassieke wereld, met als inzet de Grote Ken-Je-Klassieken-Quiz Wisselbokaal. In deze internationale finale strijden de scholenteams uit Nederland en België in pubquiz-vorm om de titel 'beste gymnasiast van 2015’. De quiz vraagt het uiterste van de kennis van gymnasiasten over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie en oude geschiedenis. Uiteraard komt ook het thema van de Week van de Klassieken in 2015, ‘Te Wapen!’ terug in de vragen.
Tijden: 17.30-19.30u
Kosten: gratis
Aanmelden: deelnemers aanmelden is niet meer mogelijk; publiek hoeft zich niet aan te melden
Zaterdag 21 maart
Finale Klassieke Olympiaden, vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen, met een aanvullende lezing en voordracht. Aan het eind van de middag worden alle winnaars (scholieren én volwassenen) in het zonnetje gezet tijdens de prijsuitreiking.
De Klassieke Olympiaden zijn een initiatief van de Vrienden van het Gymnasium, Vereniging Classici Nederland en het Nederlands Klassiek Verbond. Zij hopen met deze wedstrijden het enthousiasme en de belangstelling voor de klassieke talen van classici, studenten Klassieke Talen, mensen met een gymnasiale opleiding en geïnteresseerden te vergroten en gemotiveerde en talentvolle leerlingen de kans te geven hun beste kunnen te tonen. Met dank aan Eisma Edumedia, Hermaion, Labrys Reizen, Primavera Pers, het Christelijk Gymnasium te Utrecht en het Rijksmuseum van Oudheden.
Tijden: 13.00-16.00u, met aansluitende borrel (inloop vanaf 12.15 u)
Kosten: gratis
Informatie: www.klassiekeolympiaden.nl
Zaterdag 21 en zondag 22 maart
Re-enactment ‘Romeinen aan het Rapenburg’ door Legio Secunda Augusta. Legio Secunda Augusta, een Romeins legioen uit de eerste eeuw na Christus, slaat een legerkamp op in het museum. Publiek ziet van dichtbij hoe een Romeins legerkamp eruitzag en hoe de soldaten marcheerden, leefden, aten en vochten. Ook zijn er Romeinse burgers die vertellen over hun beroepen en bezigheden als leer bewerken, kleding maken, koken en mozaïeken leggen.
Tijden: 10.00-17.00u
Kosten: gratis bij museumbezoek
Zaterdag 21 en zondag 22 maart
Speedrondleidingen ‘Te Wapen!’ Onder welke keizer was het Romeinse Rijk op zijn grootst? Waarom hebben de Romeinen Carthago tot de grond toe vernietigd? En wat nam een soldaat mee op veldtocht naar Nederland? Een museumgids voert u in twintig minuten langs de unieke collectie en tentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden.
Tijden: 12.00u, 14.00u en 16.00u
Kosten: gratis bij museumbezoek
Aanmelden: bij de museumkassa
Zondag 22 maart
Fabels en verhalen door verteller Paul Groos.
Wie denkt dat fabels altijd over dieren gaan, heeft het mis. Luister maar eens naar het verhaal van de Zon en de Wind, dat Paul Groos in deze voorstelling vertelt. Hij vertelt ook fabels die wel over dieren gaan. Elk verhaal bevat een wijze les, maar het zijn vooral ook vermakelijke verhalen. En ze zijn vaak al meer dan 2000 jaar oud. Voor kinderen vanaf 5 jaar.
Tijden: 13.00u
Kosten: gratis bij bezoek aan het museum
Zondag 22 maart
Verhaal ‘Om Troje’ door verteller Paul Groos.
Het verhaal van Achilles, de beroemde Griekse held in de Trojaanse oorlog. Pyrrhus, de zoon van Achilles, heeft zijn vader nooit gekend. Op zijn vijfentwintigste verjaardag vraagt hij de gasten naar zijn vader, zijn held. Zij vertellen hem het verhaal van Achilles. Maar was dat wel zo'n held? Pyrrhus leert zijn vader en zichzelf kennen. Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
De voorstelling sluit aan bij het eindexamenpensum voor het vak Grieks in 2015.
Tijden: 15.00u
Kosten: gratis bij bezoek aan het museum
Dinsdag 24 maart
‘Latijn leren? Zo kan het ook!’ door Addisco Onderwijs.
Informatiebijeenkomst over 'gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' met spreker Casper Porton voor docenten en studenten klassieke talen, en andere belangstellenden. Het programma van deze inspirerende en interactieve middag, bestaat uit een algemene inleiding op dit onderwerp, toelichting op verschillende werkvormen en het beschikbare lesmateriaal, en een demonstratie om zelf te ervaren hoe een les met deze didactiek vorm te geven.
Tijden: 14.00-16.00u
Kosten: gratis
Aanmelden: www.addisco.nl
Dinsdag 24 maart
Panelavond Oorlogsjournalistiek. Specialisten in klassieke geschiedschrijving en moderne oorlogsverslaggevers gaan, onder leiding van journalist en schrijfster Yaël Vinckx, met elkaar in gesprek over hoe moeilijk het is om verslag te doen van een oorlog. Allen zijn afhankelijk van hun bronnen, zoals Romeinse en Griekse geschiedschrijvers (toen) of ooggetuigen (nu). Maar de vraag is hoe betrouwbaar die bronnen zijn. Met o.a. prof. dr. Ruurd Halbertsma (conservator Rijksmuseum van Oudheden), dr. Christoph Pieper (universitair docent Universiteit Leiden), dr. Frits Naerebout (universitair docent Universiteit Leiden), oorlogsverslaggever/onderzoeksjournalist Arnold Karskens en journalist/schrijfster Minka Nijhuis.
Tijden: 20.00-22.00u (zaal open 19.30u)
Kosten: gratis
Aanmelden: www.rmo.nl/panelavond
Donderdag 26 maart
Studiemiddag Dies Latinus III. Een unieke ontmoetingsplek voor docenten en studenten uit binnen- en buitenland die het Latijn actief leren en gebruiken. Het programma bevat lezingen en workshops van internationale sprekers, over het actief beheersen van het Latijn en het lesgeven met de methode Ørberg. De lezingen zijn deels in het Nederlands, maar grotendeels in het Latijn. Vragen staat vrij, ook in het Nederlands. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat. De Dies Latinus wordt georganiseerd door Athenaeum Illustre (Amsterdam), Addisco Onderwijs (Hilversum) en Vivarium Novum (Rome) en het Rijksmuseum van Oudheden. De dag is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen, maar ook voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in het nut en plezier van de klassieken.
Tijden: 13.00-17.00u
Kosten: gratis
Aanmelden: www.rmo.nl/dieslatinus
Donderdag 26 maart 2015
Nox Graeca. Een unieke ontmoetingsplek voor docenten en studenten uit binnen- en buitenland die het Grieks actief leren en gebruiken, om te snuffelen aan het actief gebruiken van het Oudgrieks. Aan de hand van zijn nieuwe lesboek Grieks Alexandros, to hellenikon paidion, besteedt auteur Mario Díaz, uiteraard in het Grieks, aandacht aan deze actieve leermethode.
De Nox Graeca wordt georganiseerd door Athenaeum Illustre (Amsterdam), Addisco Onderwijs (Hilversum) en Vivarium Novum (Rome) en het Rijksmuseum van Oudheden. De dag is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen, maar ook voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in het nut en plezier van de klassieken.
Tijden: 19.30-20.30u
Kosten: gratis
Aanmelden: www.rmo.nl/nox-graeca
Vrijdag 27 maart
Studiemiddag van het Nederlands Klassiek Verbond, met o.a. Mieke Koenen, Michel Didier, Patrick Gouw en Hans Smolenaars. Met aansluitend de uitreiking van de Homerus-prijs.
Tijden: 13.00-16.30u
Kosten: NKV-leden gratis, niet leden €7,50
Aanmelden: www.weekvandeklassieken.nl en www.nkv.nl
Vrijdag 27 maart
Uitreiking Homerus-prijs, aansluitend aan de studiemiddag van het Nederlands Klassiek Verbond. De Homerusprijs wordt jaarlijks uitgereikt toegekend aan de auteur(s) van het Nederlandstalig werk (boek, vertaling) dat volgens de leden van het Verbond en de jury het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Naast de eeuwige roem is aan de prijs een fraaie glassculptuur verbonden.
Tijden: 16.30u-17.15u
Kosten: NKV-leden gratis, niet leden €7,50
Aanmelden: www.weekvandeklassieken.nl en www.nkv.nl
Week van de Klassieken, 19 t/m 27 maart 2015
www.weekvandeklassieken.nl
www.facebook.com/weekvandeklassieken
Twitter @WeekKlassieken