Handhaving rookverbod en Drank- en Horecawet
19 maart 2015
Horeca in Purmerend rookvrij
Vanaf eind maart controleren toezichthouders van de gemeente en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op naleving van het rookverbod en de Drank- en Horecawet. Ze controleren of er geen alcohol geschonken wordt onder de 18 jaar en of de horeca rookvrij zijn. Als gevolg van een
uitspraak van de Hoge Raad is de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafes zonder personeel komen te vervallen en geldt het rookverbod voor alle horecagelegenheden.
Horecaondernemers moeten een rookverbod instellen, aanduiden en handhaven. De ruimte moet rookvrij zijn en dit moet voor iedereen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door stickers met een niet-roken aanduiding. Volgens de Drank- en Horecawet mag er onder de 18 jaar geen alcohol worden geschonken.
Controles en boetes
De controle en naleving van de Drank- en Horecawet is een taak van de gemeente. De controle op het rookverbod is een taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar de gemeente ondersteunt hierbij. Eind maart beginnen het team Handhaving van de gemeente en toezichthouders van
de NVWA met de controles. Daarbij wordt gekeken naar de vergunning, vastgesteld of er een leidinggevende aanwezig is, of het rookverbod wordt nageleefd en of er geen alcohol wordt geschonken onder de 18 jaar.
Ondernemers zijn verplicht de inspecteurs toe te laten voor de controles. Bij een eerste overtreding van het rookverbod wordt een boete van EUR 600,- opgelegd. Bij een tweede overtreding wordt een boete van EUR 1.200,- opgelegd. Deze verdubbeling gaat door tot een maximum van EUR 4.500,-.
Meeroken
Jaarlijks sterven in Nederland enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar. Ook hebben meerokers 20-30% meer kans op een ziekte aan het hart. De gezondheidswinst die kan worden behaald door een volledig rookvrije horeca
is groot.
Meer informatie
Bedrijven mogen een aparte rookruimte inrichten, maar zijn daartoe niet verplicht. Aan zo'n rookruimte zijn enkele specifieke eisen gesteld. Kijk voor deze eisen en meer informatie op de website van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit.