Afspraken verwijzing onderzoek en behandeling dyslexie
Sandra Steeghs
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum heeft afspraken vastgelegd over verwijzing voor onderzoek naar en de behandeling van dyslexie.
Met het vastleggen van deze uitvoeringsafspraken biedt het college duidelijkheid aan alle betrokken partijen.
Van Zorgverzekeringswet naar gemeente
Tot 1 januari 2015 viel de dyslexiezorg onder de Zorgverzekeringswet. Het onderwijs kon bij vermoeden van dyslexie doorverwijzen voor onderzoek en behandeling. Met ingang van 1 januari 2015 is deze wet veranderd en kan een school niet langer een leerling direct doorverwijzen. Hierin heeft de
gemeente een rol gekregen.
Basisonderwijs
In het basisonderwijs draagt de gemeente sinds 1 januari 2015 de zorg voor het verwijzen naar onderzoek en behandeling van dyslexie. De school moet in het traject daarnaartoe alle mogelijkheden toepassen die in hun macht liggen om de leerling te volgen en te ondersteunen.
Voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs dragen ouders en school zorg voor het onderzoek en de behandeling en kon de ouder tot 1 januari 2015 de kosten voor onderzoek deels aftrekken van de belasting. Deze regeling is niet langer van kracht door de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeente. Ouders
kunnen een tegemoetkoming in de kosten van onderzoek aanvragen bij de gemeente. Dit kan onder dezelfde voorwaarden als tot 1 januari 2015 bij de belastingdienst het geval was, waarbij de hoogte van de tegemoetkoming op basis van de AWBZ via de belastingdienst verliep.