ISD Brabantse Wal doet mee aan wetenschappelijk onderzoek over persoonlijk contact
18-3-2015 -
ISD Brabantse Wal doet mee aan wetenschappelijk onderzoek over persoonlijk contact
De Intergemeentelijke sociale Dienst (ISD) Brabantse Wal doet mee aan een pilot van de Erasmusuniversiteit en SV Land waarbij via wetenschappelijk onderzoek aangetoond moet worden dat regelmatig persoonlijk contact met clienten van de Sociale Dienst zal leiden tot een hogere uitstroom en minder fraude. Deze zogenoemde FIP-methode (Frequent, Intensief en Persoonlijk contact) houdt in dat een client minimaal iedere drie maanden een gesprek heeft met de klantmanager. De verwachting is dat deze methode ertoe bijdraagt dat mensen sneller uit de bijstand komen en dat fraude met uitkeringen wordt tegengegaan.
De pilot loopt bij de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Universitair hoofddocent Bestuurskunde Menno Fenger van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoekt twee groepen van elk 180 personen. Een groep die volgens de gangbare werkwijze wordt geholpen en een groep die vaker wordt gezien (in ieder geval 4 keer per jaar). Het idee is dat als iemand vaker komt, er minder kans is op fraude en de client sneller aan de slag kan. SV Land neemt kosteloos de coaching van de klantmanagers voor haar rekening. Een adviseur van SV Land heeft hiervoor periodiek overleg met de klantmanagers om ervaringen te delen, de klantmanagers te coachen en resultaten te bespreken.
De drie gemeenten die vertegenwoordigd zijn in de ISD Brabantse Wal streven ernaar dat zoveel mogelijk inwoners mee kunnen doen in de samenleving. Dankzij een andere manier van werken zou die participatie van inwoners verhoogd kunnen worden.
Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht is groot voorstander van deze methode. Hij geeft aan: "Het is goed om meer in contact te komen met clienten. Op deze manier ontstaat er een echt gesprek en komt er meer inzicht in wat er speelt. Ik geloof erin dat we mensen zo nog beter kunnen helpen om weer actief te worden in de maatschappij."