Gemeente onderzoekt aardbevingsbestendigheid schoolgebouwen


De gemeente start een onderzoek naar de aardbevingsbestendigheid van zo'n negentig schoolgebouwen. Dat maakte wethouder Ton Schroor woensdag 18 maart bekend. Het gaat hierbij om alle basisscholen, een aantal gymlokalen, scholen voor speciaal onderwijs en scholen voor voortgezet onderwijs.

De gemeente Groningen heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau hiervoor opdracht gegeven. Doel is een beeld te krijgen van de aardbevingsbestendigheid van de gebouwen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de NAM. De verwachting is dat vlak na de zomer de resultaten beschikbaar zijn.

Aardbevingsbestendig
Het college heeft tot dit onderzoek besloten om meer zicht te krijgen op de vraag hoe aardbevingsbestendig gebouwen in de stad Groningen zijn. Alle scholen waarvan de gebouwen economisch eigendom zijn van de gemeente Groningen worden betrokken in het onderzoek.

Voorzorg
De gemeente laat dit onderzoek uit voorzorg uitvoeren. Er is geen reden om aan te nemen dat de schoolgebouwen op dit moment niet voldoende veilig zijn. Maar omdat in het verleden geen rekening met aardbevingen is gehouden, wil de gemeente, met de huidige problematiek in het achterhoofd,
inzicht verkrijgen in de staat van de gebouwen.

Onderzoeken
Al eerder besloot het college om dezelfde reden een aantal exemplarische gebouwen in de stad te onderzoeken. Het onderzoek past daarmee in het plan om verschillende soorten gebouwen in de stad te gaan onderzoeken op aardbevingsbestendigheid.

Gepubliceerd op: 18-03-2015 15.20 uur; Laatst gewijzigd op : 18-03-2015 15.27 uur