Lunch met minder zout leidt niet tot compensatiegedrag
Gepubliceerd op
17 maart 2015
Door
Wageningen UR Food & Biobased Research
Consumenten die een lunch nuttigen met producten die gemiddeld 41% minder zout bevat, accepteren deze producten en compenseren de lagere zoutinname niet in de loop van de dag. Voedingsmiddelen met een verlaagd zoutgehalte kunnen dus daadwerkelijk bijdragen aan het verminderen van de dagelijkse
zoutinname. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research, TNO en het RIVM in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Controleer uw cookie-instellingen
Voor de deelnemers van de interventiegroep werden bijna alle producten van hun lunchbuffet vervangen door alternatieven die 29 tot 61% minder keukenzout bevatten. Uit de studie bleek dat de deelnemers niet meer of minder gingen eten en de meeste lunchproducten even lekker bleven vinden.
Hierdoor consumeerde de interventiegroep gemiddeld 2,5 gram zout minder dan de controlegroep, die voedingsmiddelen met een regulier zoutgehalte bleef eten. De deelnemers werden gedurende de studie niet geinformeerd over de zoutverlagingen.
Natriumuitscheiding
Om te beoordelen of een lunch met minder zout ook de totale dagelijkse zoutconsumptie verlaagt, is van beide groepen twee maal de natriumuitscheiding in de urine over 24 uur gemeten. Op deze manier kan worden gemeten hoeveel keukenzout iemand heeft geconsumeerd. De natriumuitscheiding daalde
evenredig met het lagere zoutgehalte van de lunch. "Daaruit kon worden geconcludeerd dat deelnemers na de zoutverlaagde lunch niet op andere eetmomenten op de dag hun zoutinname compenseren door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar tussendoortjes als chips of zoute drop", aldus Dr. Anke Janssen,
Senior Scientist Consumer Science van Food & Biobased Research.
Realistische testomgeving
Het onderzoek vond plaats in het Restaurant van de Toekomst, waar de 74 deelnemers elke dag vrij waren om uit het gehele aanbod van het lunchbuffet hun lunch samen te stellen. Deze real-life testomgeving is bijzonder omdat hun keuzes onopvallend worden geobserveerd, terwijl andere onderzoeken
naar de acceptatie van zoutverlaagde producten vaak worden uitgevoerd in een laboratoriumsetting. Proefpersonen beoordelen dan de smaak van zoutverlaagde varianten op een meer analytische wijze en ook de herhaaldelijke blootstelling ontbreekt dan vaak. "Door de realistische setting kan worden
geconcludeerd dat consumenten in een keer een flinke stap kunnen maken in zoutreductie zonder in te leveren op hun genot", aldus Anke Janssen.
Parapluproject Herformulering
De gerandomiseerde gecontroleerde studie met 74 gezonde jong volwassenen in de leeftijd van 18-35 jaar is uitgevoerd als onderdeel van het parapluproject Herformulering Voedingsmiddelen. Voor de uitgevoerde studie, hebben verschillende Nederlandse voedingsmiddelenproducenten samen met TNO,
varianten van de lunchproducten ontwikkeld met een verlaagd zoutgehalte.
* dr. AM (Anke) Janssen
Contactpersoon dr. AM (Anke) Janssen
Contactformulier
Wageningen UR Food & Biobased Research
* Groepsaanpak zorgt ervoor dat mensen minder voedsel verspillen FoodBattle-concept werkt: groepsaanpak zorgt voor minder voedselverspilling
* Met de start van drie promotieprojecten legt Eat2Move de verbinding tussen voeding, sport en zorg. Drie onderzoekers gestart binnen Eat2Move
* formulering onderzoeksagenda biobased economy voor het TKI BBE Ondersteuning formulering onderzoeksagenda biobased economy voor het TKI BBE
Meer nieuws
Publicatie
* Reduced-Sodium Lunches Are Well Accepted by Uninformed Consumers over a Three-Week Period and Result in Decreased Daily Dietary Sodium Intakes: A Randomized Controlled Trial (Anke M. Janssen, Stefanie Kremer, Willeke L. van Stipriaan, Martijn W.J. Noort, Jeanne H.M. de Vries, Elisabeth
H.M. Temme), gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics
Zie ook
* Expertise: Herformuleren