‘Eenzaam in de oorlog’ gepresenteerd in Herinneringscentrum

PERSBERICHT

Hooghalen, 16 maart 2015

‘Eenzaam in de oorlog’ gepresenteerd in Herinneringscentrum

Aangrijpend jeugdboek over oorlogsgeschiedenis Ed van Thijn

Vanmiddag is Eenzaam in de oorlog, het nieuwste jeugdboek van Martine Letterie, gepresen-teerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Kinderboekenschrijfster Letterie baseerde het verhaal op de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van oud politicus Ed van Thijn. Hij zat ondergedoken op 18 verschillende adressen, werd verraden, gevangen genomen in kamp Westerbork en daar uiteindelijk op 12 april 1945 bevrijd. Onderduik overlevende Ronny de Jong nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Letterie.

Ed van Thijn (1934) heeft als Joods jongetje de Duitse bezetting van begin tot eind aan den lijve ervaren: de razzia's, het 'verdwijnen' van opa en oma, opgesloten in kamp Westerbork, gescheiden worden van zijn ouders, onderduiken op achtereenvolgens 18 verschillende adressen, verraden, gevangenis en opnieuw kamp Westerbork, waar hij op 12 april 1945 werd bevrijd. Jaren later werd Ed van Thijn minister van Binnenlandse Zaken en was hij 11 jaar lang burgemeester van Amsterdam.

Voor het onderzoek dat voorafging aan Eenzaam in de oorlog sprak Martine Letterie met verschillende overlevenden die als kind ondergedoken waren. Letterie schreef het boek in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum wil met dit boek over de betekenis van de onderduik vertellen en de ervaringen van kinderen die destijds gevangen zaten in kamp Westerbork overdragen op kinderen van nu.

Het thema van Eenzaam in de oorlog sluit goed aan bij de expositie Verhalen uit de onderduik, die nu te zien is in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze tentoonstelling geeft inzicht in onderduikervaringen door middel van op video vastgelegde getuigenissen van overlevenden en in onderduik gemaakte objecten uit de collectie van het Herinneringscentrum.

Martine Letterie schreef eerder Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork, in 2014 genomineerd voor de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek en Scherven in de Nacht; over vluchtelingenkamp Westerbork. Letterie is dit schooljaar De Schoolschrijver van de St.G.Majellaschool in Hoogezand Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. De leerlingen verdiepten zich in het onderwerp en overhandigden tijdens de presentatie een werkstuk aan onderduik overlevende Ronny de Jong.