Surplusregeling Goudse Verzekeringen hervat


Surplusregeling Goudse Verzekeringen hervat

Geplaatst op 16 maart 2015
[IMG]

Het bestuur van de Goudse Verzekeringen heeft naar aanleiding van het verzet van De Unie besloten de Surplusregeling te hervatten.

De Surplusregeling (een regeling uit het fusieprotocol van Tiel/Utrecht verzekeringen en de Goudse verzekeringen) was, naar onze mening, ten onrechte door de werkgever met ingang van 1 januari 2015 beeindigd. Omdat de Goudse belang hecht aan een goede relatie met de vakorganisaties heeft men
besloten de Surplusregeling vanaf 1 januari 2015 te herstellen. Dit betekent, dat de betrokken medewerkers de gemiste vergoedingen als nabetaling ontvangen.
De Unie is verheugd dat dit zo vlot geregeld is en dat de Goudse besloten heeft een rechtszaak te voorkomen. Maar het hoofdstuk Surplusregeling is hiermee niet af. De werkgever heeft De Unie gevraagd om overleg te voeren over de arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit het fusieprotocol.
De belangrijkste afspraken uit dit fusieprotocol zijn de Surplusregeling en de WEB/WING-regeling. Bij de overgang van de medewerkers van Tiel/Utrecht naar de Goudse zijn deze afspraken gemaakt om de arbeidsvoorwaarden op het niveau te houden van voor de rechtsovergang. Volgens de Wet Overgang
Onderneming hebben werknemers hier recht op als het bedrijfsonderdeel waarvoor zij werken wordt verkocht.
De werkgever vindt de Surplusregeling en de WEB/WING-regeling inmiddels in strijd met het uitgangspunt dat gelijk werk ook gelijk beloond moet worden.

De Unie gaat met de kaderleden de insteek van deze onderhandelingen vaststellen. Het overleg met de werkgever start op 27 maart 2015.

FAR-regeling

Naast de Surplusregeling is per 1 januari 2015 ook de Farregeling afgeschaft. Hieraan ligt wel een cao-afspraak ten grondslag, hierdoor ligt het gecompliceerder. De Unie wil uitzoeken of de cao-afspraak over de Far correct is uitgevoerd danwel dat er redenen zijn om te constateren dat de
cao-afspraak niet op deze wijze had mogen worden uitgevoerd. De Unie werkt hierbij samen met de ondernemingsraad. Bij het tot stand komen van de Far in 2006 heeft De Goudse en specifieke invulling gegeven aan de Far in overleg met de ondernemingsraad. De cao bood hiervoor destijds de ruimte.
In eerste instantie wordt de Far-afspraak door de onderhandelaars bij de bedrijfstak-cao opnieuw aan de orde gesteld.

Heb je vragen over de onderhandelingen of over dit bericht dan kun je contact opnemen met Inge de Vries, Belangenbehartiger

Informatie

Sectoren: Finance
Branche: Commerciele verzekeringen