Bij brand is uw huis een doolhof
Als je zelf nooit een brand hebt meegemaakt, is het moeilijk om er een goede voorstelling van te maken. In minder dan 5 minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een hele keuken, woonkamer of zolder in brand.
"Ik zag geen hand meer voor ogen toen ik eenmaal de brand bij mij thuis ontdekte. De voordeur die ik zo weet te vinden, bleek tijdens die verschrikkelijke brand de deur van de meterkast te zijn. Door puur geluk heb ik mijn kinderen en mezelf toch kunnen redden." Slachtoffers van een
woningbrand weten als geen ander dat je eigen huis volslagen onbekend terrein wordt, omdat je door de verstikkende rook, de hitte, de snelheid van het vuur en de totale paniek die bij een brand ontstaat de weg in je eigen huis kwijtraakt. Terwijl juist dan elke seconde telt.
Wat is een vluchtplan?
Een vluchtplan is een verzameling afspraken die u samen met uw huisgenoten maakt voor het geval er brand uitbreekt bij u thuis. Speciale vluchtmiddelen kunnen de mogelijkheden om te vluchten aanzienlijk verbeteren. In een vluchtplan legt u de volgende zaken vast:
1. Vluchtroutes. Geef op een plattegrond van uw huis aan wat de snelste en gemakkelijkste vluchtroutes zijn. Bedenk ook een tweede vluchtroute voor het geval de eerste niet meer begaanbaar is. Een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden (in verband met opstijgende rook) en bij voorkeur
naar de straatzijde (zodat u gezien wordt en hulpverleners u kunnen bereiken). De beste plekken om het huis te verlaten zijn de normale uitgangen: de voordeur en de achterdeur.
2. Verzamelplaats. Spreek af op welke centrale plaats u elkaar ontmoet na de vlucht. Kunt u uw huis niet meer verlaten, spreek dan af in een vertrek aan de straatzijde van het huis. Dan is de kans groter dat u gevonden en gered wordt.
3. Taakverdeling. Spreek af wie bij brand voor de kinderen, minder validen en huisdieren zorgt. Bepaal wie de sleutels beheert en het aanspreekpunt is voor hulpverleningsdiensten.
4. Belangrijke punten. Zorg dat iedereen in huis weet waar de (reserve) sleutels van de voor- en achterdeur te vinden zijn en weet waar de hoofdafsluiters van gas, water en elektra zitten. Zorg dat men niet alleen weet waar de blusmiddelen te vinden zijn, maar ook hoe ze werken.
Tips
* Hoe eerder een brand ontdekt wordt, hoe beter. Dus als u nog geen rookmelder(s) heeft, koop er vandaag nog een en hang deze direct op.
* Vluchten is belangrijker dan blussen;, als het u niet lukt een beginnende brand binnen een halve minuut te blussen, vlucht dan!
* Houd vluchtroutes vrij van fietsen, kinderwagens, bierkratten e.d. Betrek vooral kinderen nadrukkelijk bij uw vluchtplan. Leg ze duidelijk uit wat de bedoeling is en wat er van ze verwacht wordt.
* Houd regelmatig een brandoefening met uw huisgenoten. Zo kunt u controleren of uw vluchtplan klopt, of bijgesteld moet worden. Probeer eens geblinddoekt uw woning te verlaten. Als uw huis vol rook staat, ziet u immers ook niets.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps: www.brandweerzhz.nl. U kunt de brandweer ook per e-mail bereiken op communicatie@vrzhz.nl of op het telefoonnummer 088 - 636 5000.