Jan Meine Jansen - De Magie van het Drentse land
Jan Meine Jansen - De Magie van het Drentse land
Kunstenaar Jan Meine Jansen (1908-1994) laat je met andere ogen kijken naar het Drentse landschap. De Ruinerwoldse Aa, het gehucht Tweelo, de Reest bij Meppel, het Kamperzand en de vennen bij Norg: de natuur was altijd zijn belangrijkste inspiratiebron. Een schenking van de nazaten van Meine Jansen aan het Drents Museum vormt samen met een eerdere schenking van de kunstenaar zelf en bruiklenen van de familie de bijzondere tentoonstelling De Magie van het Drentse land. Te zien van 14 maart tot en met 23 augustus 2015 in het Drents Museum in Assen.
De Drentse natuur als inspiratie
Geboren in Meppel bleef Meine Jansen tijdens en na zijn opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam regelmatig terugkeren naar Drenthe. In de tentoonstelling ligt vooral de focus op zijn Drentse landschappen gemaakt in de jaren dertig. Na deze periode woonde Meine Jansen niet meer in Drenthe. Het Drents Museum toont ruim veertig werken waarin Meine Jansen de Drentse natuur als voornaamste inspiratiebron gebruikte. De Ruinerwoldse Aa, de Reest bij Meppel, het Kamperzand en de vennen bij Norg zijn een paar van de plekken waar hij graag werkte. Hij schilderde lege oerlandschappen en eenzame bomen die bijna tot leven lijken te komen. Het oeuvre van Meine Jansen is breed in stijlen, technieken en onderwerpen. Zijn virtuositeit als tekenaar en schilder, zijn vermogen figuratief en abstract te laten versmelten en zijn zinderende kleurmengingen zijn maar enkele van zijn kwaliteiten.
Schenking
In 1987 was in het Drents Museum ook een tentoonstelling van Jan Meine Jansen te zien. Aanleiding was destijds een schenking van de kunstenaar zelf, waaronder het schilderij Het Kamperzand. Onlangs ontving het Drents Museum een schenking van de zoon van Jan Meine Jansen, Wolter Meine Jansen. Samen met een aantal bruiklenen van de familie is van 14 maart tot en met 23 augustus 2015 een breed overzicht van het Drentse werk van Jan Meine Jansen te zien.