Alsnog erkenning voor WOII-veteraan
Nieuwsbericht | 13-03-2015 | 08:05
75 jaar na de mobilisatie en de Meidagen van 1940 heeft de 96-jarige Charles Struijk alsnog het Mobilisatie Oorlogskruis gekregen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert op het ministerie in Den Haag.
Hennis: "Door terug te kijken, houden we het besef levend dat onze vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Dat was het toen niet, dat is het nu niet en dat zal het ook in de toekomst niet zijn. De verhalen van veteranen als Charles Struijk kleuren onze geschiedenisboekjes verder in."
Postduiven
Struijk zat bij de verbindingsdienst als telegrafist bij destijds het zogenoemde Hoofdkwartier Veldleger in Zeist. Tussendoor onderhield hij enkele maanden met postduiven de verbinding tussen de Territoriaal bevelhebber Zuid-Limburg in Maastricht en Den Haag.
5 kogels
Op het moment dat de Nederlandse troepen zich van de Grebbeberg terugtrokken, moest Struijk het hoofdkwartier in Zeist onklaar maken door onder meer de telefoonkabels door te zagen. Als laatste soldaat verliet hij het hoofdkwartier om in Gouda terecht te komen. Daar zag hij de Duitse vliegtuigen overkomen, onderweg voor het bombardement op Rotterdam. Met zijn karabijn verschoot hij zijn totale munitievoorraad van 5 kogels op deze vliegtuigen.
Veteraan vertelt over zijn ervaringen.
Avontuurlijk
Na de oorlog werkte hij onder meer bij het ministerie van Defensie als inspecteur van elektrotechnische apparatuur die de civiele industrie leverde. Na zijn pensionering begon Struijk meer na te denken en te praten over zijn oorlogstijd. "Dat vergeet je nooit meer. Het was ook een avontuurlijke tijd. Je deed eigenlijk maar wat. Je moest overleven."
Niet aan gedacht
Struijks zoon ging vervolgens vergeefs op zoek naar lotgenoten van zijn vader. Hierbij kwam hij in contact met het Veteraneninstituut. Dat adviseerde om een mobilisatiekruis aan te vragen, dat een veteraan zelf moet doen. Door de drukte van gezin en werk had Struijk daar in de jaren na de oorlog niet meer aan gedacht.
De minister van Defensie reikt het Mobilisatie Oorlogskruis uit als blijk van waardering. Het wordt toegekend aan oud-militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die minstens 6 maanden in dienst zijn geweest tussen 6 april 1939 en 20 mei 1940. Met 1,5 jaar diensttijd voldoet Struijk ruimschoots aan de eisen .