Sport is maatschappelijk goud dat verzilverd moet worden
12/03/2015
Sport is maatschappelijk goud dat verzilverd moet worden
Vandaag, donderdag 12 maart, is het de dag van de sportaccommodatie, een dag die onze aandacht verdient. Nederlanders zitten namelijk in de kopgroep van Europa als het gaat om sporten en bewegen. Dit is te danken aan de tomeloze inzet van meer dan een miljoen vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de sportclubs in Nederland.
De rol van de overheid is om die vrijwilligers te ondersteunen en vooral niet in de weg te zitten. De minister van Sport, Schippers, slaagt er echter in om de ene horde naar de andere op te werpen, ze schaft zelfs regelingen af die het mogelijk maken voor sportclubs om het hoofd financieel boven water te houden.
We noemen het afschaffen van de teruggaveregeling van de energiebelasting, de vertragingstechnieken van het kabinet om de vrijwilligersvergoeding minder bureaucratisch te maken en de dreigende afschaffing van de BTW-vrijstelling die nog steeds als een soort zwaard van Damocles boven het hoofd van sportclubs hangt. De Vereniging voor Sport en Gemeenten schat in dat gemeenten dan voor twee honderd miljoen per jaar minder kunnen investeren in sportaccommodaties. Deze ondoordachte maatregelen van het kabinet zorgen voor kopzorgen bij sportclubs.
Vandaag, op de dag van sportaccommodatie, willen wij vooral aandacht vragen voor een paar kostenposten waar sportclubs in steeds grotere mate mee te maken krijgen.
Zo ervaren veel penningmeesters dat de kosten voor de sportaccommodatie ieder jaar verder stijgt. Kosten voor energie, water en huur beslaan ieder jaar weer een groter deel van de begroting. Inmiddels gaat bij de gemiddelde sportclub ongeveer 20% van de totale lasten op aan huisvestingkosten en 10% gaat op aan kosten voor onderhoud en schoonmaak.
Daar kwam bovenop dat de VVD-minister van Sport besloot de regeling af te schaffen waarmee een deel van de betaalde energiebelasting aan sportclubs wordt teruggegeven. Kalenderjaar 2014 is het laatste jaar waarin teruggave van de belasting gevraagd kan worden. In plaats van die teruggaveregeling komt minister Schippers met een subsidieregeling die op het oog aardig lijkt maar de clubs niet helpt. Ten eerste gaat die nieuwe subsidieregeling op zijn vroegst pas in 2016 in. Voor 2015 valt er dus een gat in de begroting van clubs. Ten tweede worden clubs die al eerder hebben geinvesteerd in verduurzaming, benadeeld. Die hebben immers geen mogelijkheid meer om van de subsidieregeling gebruik te maken.
Het CDA vindt dat het roer om moet bij het beleid voor sportclubs. Ten eerste moet het Kabinet de samenleving met al haar vrijwilligers voorop stellen en beleid hierop aanpassen. Dit betekent dat we drempels in regels en administratie wegnemen waar we kunnen. Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat dit kabinet een simpele belastingkorting vervangt door een ingewikkelde subsidieregeling, waarvan de voorwaarden nog niet eens bekend zijn. Dat help niet voor sport. En dat helpt niet voor duurzaamheid.
Hanke Bruins Slot Tweede Kamerlid voor het CDA woordvoerder Sport
Moniek Kleinsman Kandidaat Provinciale Staten Overijssel Ex-topschaatster