Napco: "Minister Schippers gebruikt onjuiste feiten"
Besluit verzekeraar om geneesmiddelen-op-maat niet langer te vergoeden
"De minister gebruikt onjuiste feiten ter verdediging van het uit vergoeding halen van een groot aantal middelen door zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars maken misbruik van hun machtspositie door dit er zo 'doorheen te drukken'", aldus Napco / BOA (ruim 650 zelfstandige apothekers). Napco / BOA reageert hiermee op de instemming gisteren van minister Schippers (VWS) met dit plotselinge besluit van de zorgverzekeraars om meer dan 400 middelen met een speciale bereiding-op-maat niet langer te vergoeden.
Het gaat hierbij om bereidingen voor patienten die met het standaard geneesmiddel niet geholpen kunnen worden. Zo kan een aangepaste bereiding nodig zijn voor een kind dat een middel tegen lage bloeddruk nodig heeft, speciaal samengestelde hormoonzalf voor kinderen met eczeem, of voor aangepaste medicatie bij een stervende die geen zetpil meer verdragen kan.
Tot nu toe werden al deze geneesmiddelen-op-maat door de verzekeraar vergoed.
Door nu zo plotseling deze vergoeding te stoppen, zijn al deze patienten gedupeerd.
Bovendien is er bij hen nu grote onzekerheid over hoe het nu verder gaat met hun behandeling.
Enkele producten die in de vrije verkoop te krijgen zijn dan wel weinig toevoegen kunnen overigens wel geschrapt worden, maar dat rechtvaardigt niet deze lijst van 400 middelen.
debat binnen twee weken
De Tweede Kamer heeft vanmorgen besloten tot een debat hierover, in een Algemeen Overleg, om de minister hierover verder aan de tand te voelen. Dit debat zal binnen twee weken gehouden worden.
Over het plotselinge stopzetten van de vergoeding werden gisteren in de Tweede Kamer mondelinge vragen gesteld aan de minister. Minister Schippers liet daarin weten, dat zij niet van plan is om deze maatregel van de zorgverzekeraars te blokkeren. Steker nog, zij verdedigde deze ingreep.
Volgens haar zouden anders de kosten de pan uit rijzen. Steeds meer zelfzorgmiddelen die niet in het basispakket vallen en die dus niet vergoed moeten worden, zouden volgens haar door er een op-maat-geneesmiddel van te maken, nu "via deze sluiproute" wel onder de basisverzekering gaan vallen en dus dan ook vergoed moeten worden. Zij zegt te hopen dat deze ingreep van de verzekeraars om de op-maat-middelen niet langer te vergoeden hier een stokje voor kan steken.
De minister draagt daarbij dus aan, dat er drogisterij producten als bereiding worden gedeclareerd. Dat is niet het geval. De paar producten van deze 400 die daar aan zouden voldoen hebben hele specifieke medische doeleinden, aldus Napco / BOA.
Ze draagt ook aan, dat er een enorme groei zou zijn van het aantal gedeclareerde bereidingen. Feitelijk is er geen groei van het werkelijk geleverde aantal bereidingen, zelfs is er sprake van krimp. Sinds 2014 kunnen apotheekhoudenden de kostprijs van deze producten vergoed krijgen omdat ze in de taxe staan, voorheen was dit een forse verliespost voor apothekers. In de taxe staat de basisinformatie over o.a. vergoeding en medicatieveiligheid.
regierol van zorgverzekeraars naar NZi
Dat de minister er nu voor pleit dat partijen met elkaar om tafel moeten, lijkt ons nu niet zinvol. De zorgverzekeraars blijken geen betrouwbare gesprekspartner vanwege hun enorme machtspositie. De minister moet nu haar regierol oppakken en er voor zorgen dat deze maatregel van verzekeraars wordt teruggedraaid. Niet verzekeraars, maar het Nederlands Zorg Instituut (NZi) , aangevuld met deskundigen moet hierover eerst een advies geven. Niet langer mogen verzekeraars over dit soort zaken, vanuit hun grote machtspositie, hun maatregelen opleggen aan de zorgverleners. Er moet op beleidsniveau ingegrepen worden. Er moet een veel meer gelijk speelveld ontstaan door oa een scherper onafhankelijk toezicht op de markt, aldus Napco / BOA.