herbarium cataplasma in fries museum
PERSBERICHT
leeuwarden, 11 maart 2015
herbarium cataplasma in fries museum
geneeskrachtige planten voor vernietigde landschappen
Beelden van een bombardement in Gaza met een bosje groen erop, van ingestorte gebouwen met tijm of rozemarijn bij het puin en van een kernexplosie met blaadjes van goudsbloem en klaproos. Vernietigde landschappen genezen met kruiden, dat deden wijkbewoners van de Oldegalileën-Bloemenbuurt samen met kunstenaar Laurence Aëgerter. Vorig jaar realiseerde Aëgerter in opdracht van de Gemeente Leeuwarden het ‘community art project’ Herbarium Cataplasma. Met de wijkbewoners legde zij een tuin aan met geneeskrachtige kruiden. Daarna maakten zij samen kruidenkompressen om een symbolische heling uit te voeren op rampbeelden. In de tentoonstelling met de gelijknamige titel zie je de resultaten van dit bijzondere project. Aëgerters foto’s worden dan voor het eerst tentoongesteld, vergezeld van een beeldverslag van het ‘community art project’. Herbarium Cataplasma is van 21 maart tot en met 10 mei 2015 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.
herbularius simplis medicinae
De Oldegalileën-Bloemenbuurt in Leeuwarden heeft haar naam te danken aan het Galileaklooster dat daar in de 15de eeuw werd gebouwd. Op het terrein waar dit klooster stond, legde Aëgerter in juli 2013 samen met de bewoners een tuin met geneeskrachtige kruiden aan van honderd vierkante meter. In een nauwkeurige reconstructie van de iconische middeleeuwse kruidentuin van de Abdij Sankt Gallen werden zestien bedden beplant met onder andere salie, komijn, venkel, rozemarijn en munt. In deze kruidentuin Herbularius simplis medicinae ontmoeten buurtbewoners elkaar en werken ze samen aan groei, bloei en toekomst.
healing plants for hurt landscapes
Aëgerter had een bijzondere bestemming voor deze geneeskrachtige kruiden. Ze selecteerde honderd bestaande beelden van landschappen die door de mens of door de natuur vernietigd zijn. Deze ‘hurt landscapes’ werden door de wijkbewoners, van jong tot oud, behandeld met de kruiden uit de aangelegde tuin. Met kruidenkompressen (cataplasma in het Latijn) voerden zij een symbolische heling uit. Zo krijgt een gekapt regenwoud groen terug door een melange van kruiden en wordt een oliebrand behandeld met een kluitje wortels. Sommige bewoners gebruikten specifieke kruiden voor specifieke rampen uitgaande van de geneeskrachtige werking, anderen lieten zich leiden door kleuren en vormen of gingen af op hun intuïtie. Aëgerter fotografeerde de resultaten en maakte hiervan een serie foto’s en een kunstenaarsboek. De publicatie is vormgegeven als krant door Erik Kessels en heet Healing plants for hurt landscapes. Cataplasma for 100 years of destructions.
laurence aëgerter
Aëgerter (Marseille, 1972) onderzoekt de mogelijkheden om bestaand beeld te interpreteren en speelt met de frictie tussen origineel en reproductie. Haar foto’s, installaties en kunstenaarsboeken werden onder andere gepresenteerd in het MAMAC in Nice, FoMu Antwerpen, Musée Borély in Marseille en het Hermitage Museum Amsterdam. Werk van Aëgerter is opgenomen in collecties van o.a. het MoMA in New York, Paul Getty Center Los Angeles, Tate Gallery London, Caldic Collectie in Wassenaar en het Fries Museum.
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij. Het community art project van Laurence Aëgerter is tot stand gekomen met financiële steun van Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, Herbert Duintjer Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Boelstra Olivier Stichting en De Kruidhof Buitenpost.