Kamer op zoek naar mogelijkheden ondersteuning regionale economie

Kamer op zoek naar mogelijkheden ondersteuning regionale economie

11 maart 2015

Het ondersteunen van de regionale economie is een zaak voor provincies maar het rijk en provincies werken goed samen om regionale en nationale regelingen en dienstverlening voor het MKB op elkaar af stemmen. Dat was de boodschap van minister Kamp tijdens het AO over bedrijfsleven- en innovatiebeleid gisteravond.

Philips

Hoe kan de pijn voor Drenthe door het vertrek van Philips Lighting uit Emmen najaar 2016 worden verzacht? Die vraag stond voor veel Kamerleden gisteren centraal in de Tweede Kamer tijdens het debat. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) benadrukte bij het beantwoorden van die vraag dat het regionaal economisch beleid een zaak is van provincies en dat die dat uitstekend doen. Wel is hij bereid om als lid van de Taskforce, onder leiding van oud-VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes, actief te zoeken naar mogelijkheden om zowel nationale als Europese regelingen ( EFRO en Interreg) in te zetten om de pijn in de regio te verzachten. Voor de zomer zal de Kamer worden geinformeerd over de mogelijkheden die deze regelingen Drenthe kunnen bieden. Een speciale regeling voor Drenthe, door de Kamer bepleit naar analogie van het Noorden, wees hij van de hand. De vergelijking gaat mank, omdat het Noorden, aldus de minister met drie problemen kampte, te weten de aardbevingen, problemen in de chemische industrie en het vertrek van Aldel uit Delfzijl. "Er komt niet voor iedere regio apart geld beschikbaar," aldus Kamp.

Grensoverschrijdende arbeid

Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie stelde vast dat er nog steeds veel praktische problemen zijn voor werkloze mensen, die net over de grens in Duitsland en Belgie willen gaan werken. Minister Kamp benadrukte dat er al veel initiatieven zijn maar erkende dat een heldere structuur ontbreekt. Hij wil nu aan de slag met een werkgroep `grensoverschrijdende arbeid' om bestaande initiatieven inzichtelijk te maken.

MKB Innovatiestimulering Regio & Topsectoren (MIR(R)T)

Ook de `Samenwerkingsagenda innovatief MKB' die provincies met de minister van EZ, MKB-Nederland en de Topsectoren zijn overeengekomen kwam aan de orde. Met deze gezamenlijke agenda worden nationale en regionale regelingen en dienstverlening aan innovatieve ondernemers beter gestroomlijnd. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vroeg naar de MI(R)T-regeling voor innovatieve ondernemers die in de `Samenwerkingsagenda' wordt aangekondigd, en binnenkort wordt gepresenteerd. Hij vroeg zich af waarom aanvragen zowel binnen de Regionale Investeringsstrategie (RIS) van provincies als binnen de agenda van de Topsectoren moeten passen. Hij kreeg daarop geen concreet antwoord van de minister. Wel zei de minister op verzoek van de Kamer toe om de Kamer tegelijkertijd met de begroting te informeren hoe de middelen van de MI(R)T over de provincies verdeeld worden.