4 jaar oorlog in Syrie: gebrek aan toegang legt medische hulp lam

Amsterdam, 11 maart 2015 - Na vier jaar oorlog is de gezondheidszorg in Syrie volledig ingestort en hebben miljoenen mensen die gevangen zitten in het conflict geen toegang tot acuut nodige hulp. Er is dringend meer medische hulp nodig. Artsen zonder Grenzen brengt vandaag wereldwijd twee rapporten uit over de humanitaire noodsituatie in Aleppo: 'Aleppo's Reality: Daily Life under Barrel Bombs' en 'Aleppo: Medical Aid Besieged'.

'De aanhoudende oorlog in Syrie wordt gekarakteriseerd door gruwelijk geweld, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen burgers en strijders en waarbij medisch personeel en medische voorzieningen niet worden ontzien,' zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'Het is onacceptabel dat de humanitaire hulp zo beperkt is terwijl het dodental en het lijden van de bevolking tot ondraaglijke hoogten is gestegen.'

Toegang tot essentiele medische zorg is bijna onmogelijk door het gebrek aan medisch personeel en materiaal of door aanvallen op ziekenhuizen en klinieken. Zo zijn er van de 2.500 artsen in Aleppo die voor de oorlog werkzaam waren in de stad nu nog slechts 100 over. De rest is gevlucht, ontvoerd of vermoord.

'Artsen zonder Grenzen zou in Syrie een van haar grootste hulpoperaties in haar 44-jarige geschiedenis moeten hebben,' stelt Liu. 'Maar dat is niet het geval. De vraag is: waarom niet?' Door de immer toenemende onveiligheid en de ontvoering van vijf hulpverleners door de Islamitische Staat (IS) in januari 2014 heeft Artsen zonder Grenzen haar werk in Syrie drastisch moeten inperken. 'Door dit ernstige incident hebben we niet alleen klinieken moeten sluiten in door IS gecontroleerde gebieden, maar kunnen we ook geen internationale hulpverleners meer in Syrie laten werken. We kunnen er immers niet op vertrouwen dat zij hun werk veilig kunnen doen,' zegt Liu.

Naast de terugtrekking uit gebieden die door IS gecontroleerd worden, is Artsen zonder Grenzen er ook niet in geslaagd nieuwe medische projecten op te starten in gebieden die door de Syrische overheid gecontroleerd worden. Wel lukt het Artsen zonder Grenzen om zes medische klinieken te runnen in Syrie, zowel in gebieden die in handen zijn van de overheid als de oppositie. Ook ondersteunt Artsen zonder Grenzen medische posten in het land. Deze medische posten worden gerund door doktersnetwerken die bestaan uit Syrisch medisch personeel, vaak onder extreem gevaarlijke omstandigheden. Zij zorgen ervoor dat een deel van de bevolking toch toegang heeft tot het minimum aan medische hulp.

De hulp die mogelijk is in Syrie staat echter in schril contrast tot de enorme medische noden in het land. 'Een grootschalige internationale hulpoperatie is dringend nodig in Syrie,' stelt Liu. 'We staan paraat om de dialoog aan te gaan met alle strijdende partijen, om ervoor te zorgen dat wij veilig kunnen werken in Syrie en de burgers de hulp krijgen die zij nodig hebben. Tot die tijd zijn de mensen in het land aangewezen op doktersnetwerken en activisten. We kunnen en moeten meer doen voor de bevolking van Syrie.'