Romeins schip ‘De Meern 1’ terug naar Leidsche Rijn

Romeins schip ‘De Meern 1’ terug naar Leidsche Rijn

Woensdag 11 maart 13.00 uur tot 15.30 uur.

Intocht De Meern 1 in Leidsche Rijn, Utrecht, plaatsing in paviljoen Castellum Hoge Woerd.

Het Romeinse schip De Meern 1 komt weer thuis. Op 11 maart wordt het schip uit de tweede eeuw na Christus op een dieplader heel voorzichtig door Leidsche Rijn gereden en in het paviljoen van het Castellum Hoge Woerd geplaatst. Pas daarna kan het gebouw worden dichtgemaakt. Als cultuurpark Castellum na de zomer open gaat is het een levendige plek met naast het museum ook een theater, horeca en stadsboerderij.

De Meern 1 is in 1997 per toeval ontdekt en na jaren van voorbereiding in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip zorgde toen al voor een sensatie: dertigduizend belangstellenden kwamen de resten bekijken kort nadat ze waren blootgelegd. De Meern 1 is in 2003 naar Lelystad gebracht, en in het maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geconserveerd. Het water in het hout is daarbij geleidelijk vervangen door Polyethyleenglycol, een kunstwas die op kaarsvet lijkt. Ruim tien jaar lang heeft het schip in een speciaal daarvoor ontworpen conserveringsbassin gelegen. Ook voor de onderzoekers van de RCE is dit een uniek conserveringsproject.

Het 25 meter lange schip wijkt af van de meeste Romeinse vrachtschepen die zijn gevonden. Zo is het opvallend smal en heeft het een fraai omhoog lopende achtersteven waardoor het uiterst wendbaar was. En De Meern 1 had een kajuit, met een keukentje en een klein slaapvertrek. In dat laatste zijn meubels, gereedschappen en persoonlijke eigendommen van de opvarenden teruggevonden. Daaruit blijkt dat het schip met alles erop en eraan als gevolg van een ongeluk is vergaan. Het is daardoor een unieke tijdscapsule die veel vertelt over het dagelijks leven op een binnenvaartschip in de bloeitijd van het Romeinse Rijk. Leidsche Rijn is een van de belangrijkste vindplaatsen van schepen uit de Romeinse tijd in Noordwest-Europa. De Meern 1 is gebouwd rond 150 na Chr. en tot het jaar 200 in gebruik gebleven. Daaruit bleek dat dit soort schepen veel langer gebruikt werden dan tot dan toe werd aangenomen. Mogelijk werden dit soort schepen gebruikt door ingenieurs en bouwlieden van het Romeinse leger.

Het schip en de vondsten die erin zijn gedaan worden het pronkstuk in de permanente tentoonstelling in het paviljoen van Castellum Hoge Woerd. De Meern 1 wordt op een rivier van glas geplaatst – een bijzondere presentatie die mogelijk is gemaakt dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij. Bijzonder is dat niet alleen het schip wordt getoond, maar ook de bijbehorende vondsten. Zo kan de bezoeker een veel beter beeld krijgen van het leven aan boord van dit soort schepen uit de Romeinse tijd. Voor de plaatsing van het schip is de wand met de entree van het paviljoen open gelaten: pas nadat het schip op zijn definitieve plek is gezet, kan het gebouw worden afgebouwd.

OVER CASTELLUM HOGE WOERD

Archeologisch rijksmonument

In Leidsche Rijn verrijzen langzaam maar zeker de imposante muren van het eigentijdse fort Castellum Hoge Woerd, dat in september 2015 officieel open gaat. Uniek is dat het Castellum wordt gebouwd bovenop een archeologisch rijksmonument: de resten van het oorspronkelijke Romeinse fort dat hier stond om de grens van het Romeinse Rijk te bewaken. Waar archeologische schatten elders in Nederland meestal onder het maaiveld verborgen blijven, worden zij hier op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar. Ook de combinatie van theater, horeca en museale en educatieve programma’s in het teken van archeologie en duurzaamheid, is uniek. Partners in Castellum Hoge Woerd zijn stadsboerderij Steede Hoge Woerd, Podium Hoge Woerd, Erfgoed Hoge Woerd en het CastellumCafé.

Castellum Hoge Woerd wordt een levendige plek waar bezoekers zich kunnen verbazen over spectaculaire archeologische vondsten en genieten van een theatervoorstelling. Men kan er eten of drinken in een unieke setting, meehelpen in de dierenverblijven, op avontuur in het gebied van Steede Hoge Woerd buiten de omwalling of op ontdekkingsreis gaan in en op de verdedigingswallen van het fort.

Het oude castellum in een nieuw jasje

Architectuurstudio Skets ontwierp het nieuwe Romeinse Castellum. Net als bij het oorspronkelijke fort, is de houten omwalling bijna zes meter hoog. De wal ligt rond een binnenterrein met de afmeting van een voetbalveld. Er zijn vier robuuste toegangspoorten in de tien meter hoge torens. Aan de plattegrond van het Castellum is een paviljoen toegevoegd met een theater met 240 zitplaatsen, een café en het archeologie-museum. De combinatie van een museum met theater, horeca en stadsboerderij maken het tot een levendige plek waar erfgoed op een voor Nederland unieke manier beleefbaar is gemaakt.

Castellumhogewoerd.nl