Gemeente Cranendonck / Actueel / Laatste nieuws / Het Sociaal Team s..


De gemeente Cranendonck is met ingang van het nieuwe jaar gestart met een Sociaal Team. In dit team zitten professionele ondersteuners die al jaren actief zijn in de zorg, zoals een Wmo-consulent, een maatschappelijk werkster, de MEE-consulent en de wijkverpleegkundige. Door hun krachten te
bundelen wil de gemeente er onder meer voor zorgen dat er minder hulpverleners bij mensen met een ondersteuningsvraag achter de voordeur komen. De korte lijnen die zij hebben moeten er bovendien voor zorgen dat hulpverlening steeds sneller en efficienter wordt. Wilt u weten wat het Sociaal
Team voor u kan betekenen? We stellen de leden graag aan u voor.

Het Sociaal Team biedt inwoners van Cranendonck hulp bij vragen om ondersteuning, bijvoorbeeld bij eenzaamheid of zoeken naar een zinvolle daginvulling, psychische problemen of het organiseren van mantelzorg. Het team is er ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking die
het niet meer lukt om alles zelf te doen. "In het Sociaal Team komen hulpverleners met verschillende achtergronden samen. Het doel is om snel en efficient ondersteuning te bieden aan mensen die dat nodig hebben", zegt wethouder Jan van Tulden. "Preventief werken staat daarbij hoog in het
vaandel. We willen namelijk voorkomen dat er pas actie wordt ondernomen als het water bij mensen aan de lippen staat".

Hoe werkt het?
Heeft u behoefte aan extra ondersteuning op het gebied van zorg, dan vraagt de gemeente u om eerst goed te kijken wat u zelf kunt doen of wat u door mensen uit uw eigen netwerk kunt laten doen. Dat wordt ook wel zelfredzaamheid of eigen kracht genoemd. Lukt het u niet om een oplossing te
vinden voor uw zorgvragen? Doe dan een beroep op de specialisten van het Sociaal Team. Weet u al precies welke zorg u nodig heeft? Benader dan de verantwoordelijke persoon uit het Sociaal Team rechtstreeks via hun eigen organisatie. Hun namen, telefoonnummers en e-mailadressen vindt u op deze
pagina. U kunt natuurlijk ook contact met hen leggen via het telefoonnummer van de gemeente Cranendonck: 14 0495.

Keukentafelgesprek
Nadat u uw hulpvraag heeft gesteld aan het Sociaal Team, wordt gekeken wie u het best kan helpen. Vervolgens komt iemand met u praten over uw situatie. Dat kan gewoon bij u thuis aan de keukentafel, maar ook op een andere locatie als u dat wilt. Wij noemen dit een keukentafelgesprek.

Voordeel voor u is dat u minder hulpverleners over de vloer krijgt. "In het verleden vonden er vanuit diverse vakgebieden gesprekken plaats. Daardoor kwam het weleens voor dat verschillende mensen met een persoon bezig waren, maar dat ze dit niet van elkaar wisten. Nu is het zaak zoveel
mogelijk via een contactpersoon te laten lopen", zegt Piet Schrijver, Beleidsmedewerker Wmo van de gemeente. "Als het nodig is kan het Sociaal Team ook nog andere deskundigen inschakelen, zoals de zorgtrajectbegeleider, die aanschuift als de hulpvraag te maken heeft met dementie."

Tijdens het gesprek
Tijdens het keukentafelgesprek wordt vastgesteld wat er precies aan de hand is en wat de achtergronden zijn van uw vragen. "Wij proberen eerst de vraag helder te krijgen. We kijken vervolgens waar het grootste probleem zit en daar wordt op ingezet", legt Wmo-consulente Angelique Maas uit.
Daarbij zoeken we ook naar de vraag achter de vraag: "Iemand met een lichamelijke beperking kan ons bijvoorbeeld benaderen met een vraag over een scootmobiel, maar hij kan uiteindelijk meer geholpen zijn met de inzet van een vrijwilliger voor zijn vervoersprobleem".

In het keukentafelgesprek wordt ook gekeken naar de eigen kracht van mensen. Zijn er dingen die u zelf kunt doen of zelf kunt regelen, die een oplossing zijn in uw situatie? Sociaal Team-cooerdinator Hans Ruijters geeft aan: "De term eigen kracht speelt een grotere rol dan in het verleden.
Deze nieuwe tijd vraagt ook om andere oplossingen en dus een nieuwe, creatieve manier van denken."

Ook wordt geinventariseerd welke bestaande voorzieningen er al zijn. Denk dan aan voorzieningen als rolstoelen, scootmobielen, woningaanpassingen en vervoer. Als er extra ondersteuning nodig is dan wordt een aanvraag hiervoor samen voorbereid. De gemeente neemt uiteindelijk de beslissing of
deze extra ondersteuning wordt ingezet.

Contact
U kunt contact opnemen met het Sociaal Team via de gemeente Cranendonck. E-mail: sociaalteam@cranendonck.nl , telefoon: 14 0495. U mag de leden van het Sociaal Team ook via hun eigen organisatie benaderen. Hieronder stellen ze zich kort aan u voor.

De leden van het Sociaal Team in Cranendonck

1. Piet Schrijver (gemeente): "Als Beleidsmedewerker Wet maatschappelijke ondersteuning, bewaak ik de werkwijze binnen het Sociaal Team. Op die manier zorgen we ervoor dat wat is afgesproken ook wordt uitgevoerd."
Contact: sociaalteam@cranendonck.nl, tel: 14 0495.

2. Alien Wanders (gemeente) en Angelique Maas (gemeente): "Als Wmo-consulent bezoek ik mensen met een hulpvraag in het kader van participatie om samen met hen tot oplossingen te komen. Dat doe ik alleen of samen met een ander lid uit het Sociaal Team."
Contact: sociaalteam@cranendonck.nl, tel: 14 0495.

3. Wendy Hoomans (ZuidZorg): "In mijn functie van ZorgTrajectbegeleider bekijk ik of mensen met beginnende of al vergevorderde vormen van dementie een begeleidingsvorm kunnen krijgen. Het doel is dat ze daar zelf profijt van hebben, maar het is ook om de mantelzorger te ontlasten."
Contact: info@zuidzorg.nl, tel: 040-230 84 08.

4. Anke van de Wildenberg (MEE): "Ik bied onafhankelijke clientondersteuning aan verschillende doelgroepen: mensen met een vorm van autisme of mensen die moeite hebben met leren. Ook ben ik er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of een lichamelijke, zintuiglijke, of verstandelijke
beperking. Ik bied ondersteuning bij vragen die gaan over samenleven & wonen, regelgeving & geldzaken, leren & werken, opvoeding & ontwikkeling."
Contact: info@meezuidoostbrabant.nl, tel: 040-214 04 04.

5. Eline Donders (Lumens Cranendonck): "Als maatschappelijk werkster heb ik te maken met de meest uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan problemen in de thuissituatie, financien, relaties of gezondheid. Die kennis breng ik in."
Contact: info@lumensindebuurt.nl, tel: 040-219 33 00.

6. Hans Ruijters (Gemeente): "In het Sociaal Team bespreken we zorgvragen. Daarna cooerdineer ik de manier waarop dingen uitgevoerd worden, bewaak ik de voortgang en geef ik aan welk lid van het Sociaal Team de rol van regisseur krijgt toebedeeld bij deze zorgvragen.
Contact: sociaalteam@cranendonck.nl, tel: 14 0495.

7. Elly Hartman (GGzE): "Vanuit mijn deskundigheid binnen de geestelijke gezondheidszorg kijk ik hoe we mensen met psychosociale of psychiatrische problemen de juiste ondersteuning kunnen bieden".
Contact: info@ggze.nl, tel: 040-297 01 70.

8. Gerry Leunissen (ZuidZorg): "Als wijkverpleegkundige word ik betrokken bij vragen en problemen rondom gezondheid en zelfstandig thuis wonen. Ik werk nauw samen met huisartsen of praktijkondersteuners binnen de huisartsenpraktijk."
Contact: info@zuidzorg.nl, tel: 040-230 84 08.

9. Carrie van Hoef (Paladijn): "Mijn rol is problemen oplossen via de inzet van vrijwilligers of andere algemene voorzieningen die vanuit de welzijnsorganisatie worden georganiseerd of gefaciliteerd. Dat is mijn bijdrage aan het Sociaal Team."