Ruim 100.000 bezoekers voor tentoonstelling Tropenmuseum Junior
PERSBERICHT | 10 maart 2015
Ruim 100.000 bezoekers voor tentoonstelling Tropenmuseum Junior
De doe-tentoonstelling MixMax Brasil in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam sloot 8 maart jl. af met een recordaantal van ruim 100.000 bezoekers. Hiermee is het de best bezochte tentoonstelling van het Tropenmuseum Junior ooit. Een stijging van 21% ten opzichte van de tot nu toe best bezochte TMJ tentoonstelling Ster in de Stad. Met de nieuwe tentoonstelling ZieZo Marokko die op 12 september 2015 opent, hoopt het Tropenmuseum Junior deze stijgende lijn voort te zetten.
MixMax Brasil
Maar liefst 103.285 bezoekers genoten de afgelopen 2,5 jaar van de Braziliaanse sferen van MixMax Brasil in Tropenmuseum Junior. In deze doe-tentoonstelling namen Braziliaanse museummedewerkers jong en oud mee op een feestelijke ontdekkingstocht door een kleurrijke kunstenaarswijk. Langs een spannend mangrovebos met wiebelende loopplanken kwamen kinderen, vaak vergezeld van ouders of opa en oma, terecht in een vrolijke Braziliaanse wereld. Een 68-jarige bezoekster uit Amsterdam: “Ondanks dat ik geen 13 jaar meer ben, mocht ik toch naar binnen: genoten! Ik hoop dat ik van het Tropenmuseum nog heel lang 13 jaar mag blijven zodat ik bij de volgende tentoonstelling weer kan genieten!”
ZieZo Marokko
In de nieuwe doe-tentoonstelling ZieZo Marokko gaan kinderen mee op ontdekkingsreis naar de roots van Fatima, Nasrdin, Rachid en Esmaa. Nederlanders van Marokkaanse afkomst die in Marokko een deel van hun culturele rijkdom teruggevonden hebben. Zij laten jong en oud door middel van voorwerpen en gekke, spannende en ontroerende verhalen kennis maken met hun achtergrond. Zo ontdekt de bezoeker de rijke diversiteit van de Nederlandse cultuur, die mede gevormd is door hun ouders en grootouders. ZieZo Marokko opent op 12 september 2015.
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
1 april 2014 is de oprichtingsdatum van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Museum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1910, Amsterdam) en Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde bestaan. Wat publieksbereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea. Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Center for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.