Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 10-03-2015 | 16:00

In het Irakese Erbil begon de laatste week van de eerste infanteriecursus voor Pershmerga-strijders. De cursisten ronden de training succesvol af, zo is de verwachting. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 2 tot en met 8 maart.

Een Pershmerga raakte tijdens een training op locatie gewond. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de toedracht.

Nederlands ambassadeur in Irak Jeannette Seppen ging langs bij het F-16-detachement in het Midden-Oosten. Met inzet van de gevechtsvliegtuigen helpt Nederland mee de slagkracht van terreurorganistatie ISIS te breken. De toestellen maakten afgelopen week 30 vluchten boven Irak. Ze zetten daarbij bijna 20 keer wapens in tegen doelen van ISIS, zoals strijders en gebouwen.

Mali

Met verschillende aanslagen was het een gewelddadig weekend in Mali. In hoofdstad Bamako kwamen 5 burgers om het leven en er vielen diverse gewonden. Bij een aanval op het VN-kamp in Kidal kwamen 1 VN-militair en 2 burgers om het leven; 11 VN-militairen en 3 burgers raakten gewond. Bij de incidenten waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Apache-gevechtshelikopters en de onbemande ScanEagele voerden verkenningen uit in de omgeving van Gao. Ze verzamelden inlichtingen voor de Minusma-missie. Chinook-transporthelikopters verplaatsten troepen en bevoorraadden die.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen hun Afghaanse collega's in de verdere opbouw van het veiligheidsapparaat. De Force Protection-eenheid, inclusief militair medisch personeel, bewaakte hen tijdens patrouilles naar verschillende locaties.

Turkije

Het materieel van de Patriotmissie in Turkije is terug in Nederland. Vanaf Eemshaven gingen de meer dan 160 voertuigen in colonnes naar de Luitenant-Generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt patrouilleerde voor de Europese antipiraterijmissie Atalanta voor de oostkust van Somalie. De aan boord gestationeerde helikopters voerden verkenningen uit.

Het Duitse fregat FGS Bayern patrouilleerde met Nederlands boardingteam in de Golf van Aden en voor de zuidkust van Oman.

Beveiligingsteams van mariniers waren aan boord van meerdere Nederlandse schepen. Zij beschermden die tegen mogelijke aanvallen van piraten voor de kust van de Hoorn van Afrika.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Caribisch gebied

Na opdracht van de Kustwacht zette Zr. Ms. Zeeland koers naar een bootje dat noodsignalen uit. De Lady J. uit Barbuda kampte met motorproblemen. Met de snelle motorboot FRISC bood een team met onder anderen arts en techneuten hulp. De opvarenden mankeerden niets. Omdat de technische problemen niet waren te verhelpen, nam de Zeeland het bootje op sleeptouw naar het eiland Antigua.

Zr. Ms. Zeeland voert momenteel als stationsschip kustwachttaken uit in het Caribisch gebied.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ruimde meer dan 30 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder 2 vliegtuigbommen op Schiphol. De EOD rukte verder 3 keer uit voor een geimproviseerd explosief.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, bracht 2 keer een patient van Terschelling naar ziekenhuizen op het vasteland. De Noordzee Helikopters Vlaanderen, met militair arts aan boord, rukten 2 keer uit voor opvarenden met medische problemen.

Koninklijke Marechaussee

Na een anonieme melding hield de marechaussee een 28-jarige militair uit Enschede aan nadat in zijn woning een hennepplantage in aanbouw was gevonden. Verder onderzoek leidde naar een tweede verdachte.

Witwaszaken Het rechercheteam van het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) op Schiphol onderzoekt meerdere witwaszaken, onder meer die van een 32-jarige Amsterdammer. Hij werd onlangs aangehouden op verdenking van witwassen en het bezit van drugs en gestolen paspoorten en creditkaarten. Met ruim 500.000 euro in hun bagage werden ook een 42-jarige vrouw en haar 20-jarige zoon aangehouden. Verder moesten 2 Britten eraan geloven. Beiden droegen een duur horloge en legden daarover tegenstrijdige verklaringen af. Een 31-jarige Colombiaan ten slotte werd tijdens een controle gepakt met 45.000 euro in zijn broek.

Het SVLM doet onderzoek naar in beslaggenomen geld op Schiphol en bestaat uit personeel van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane.

Drugs in bloemen

De marechaussee hield een 55-jarige Fransman en een 33-jarige Columbiaan aan op verdenking van drugssmokkel. Op luchthaven Maastricht-Aachen vond de douane een half jaar geleden bijna 30 kilo cocaine in een partij bloemen uit Colombia. De marechaussee startte een onderzoek en ontdekten dat de verdachten een nieuwe zending voorbereidden, dit keer via Schiphol. Douane en marechaussee onderschepten de partij van 5 kilo drugs, verstopt tussen rozen. In hun Haarlemse woningen trof de marechaussee vuurwapens aan. De Fransman had thuis ook een hennepkwekerij.