Publicatie VN-rapport Gaza drie maanden uitgesteld
De publicatie van het VN-rapport over mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de afgelopen Gaza-oorlog is met drie maanden uitgesteld. Het rapport van de onderzoekscommissie zou aanvankelijk aan het einde van maart verschijnen, maar is nu uitgesteld tot juni. De commissie heeft zelf om het uitstel gevraagd om zo `de verzamelde gegevens beter te kunnen beoordelen'.
Een woordvoerder van de commissie liet in een verklaring weten: `De commissieleden hebben laten weten meer tijd nodig te hebben om de informatie, waarvan veel pas zeer recent is binnengekomen, te verwerken. Dit zijn complexe zaken, waarbij de feiten en de vragen over de juridische gevolgen daarvan, onder geen enkel omstandigheid overhaast beantwoord moeten worden'.
Schabas-commissie
De vertraging van het rapport komt deels door het aftreden van de voorzitter van de commissie, William Schabas, een maand geleden. Hij trad af wegens partijdigheid, nadat Israel een klacht had ingediend bij de VN-mensenrechtenraad over het feit dat Schabas in 2012 werkzaamheden had verricht voor de PLO voor een bedrag van $1.300, en dit had verzwegen. (Lees ook dit artikel over het aftreden van Schabas)
Overigens wordt het rapport niet geschreven door de voorzitter van de onderzoekscommissie, maar door het secretariaat. Zo werd bijvoorbeeld het omstreden Goldstonerapport, over Israel's handelen in Gaza in 2008, voor een belangrijk deel geschreven door de Nederlandse Grietje Baars die allesbehalve onpartijdig bleek. Baars was de belangrijkste contactpersoon voor de Gaza-flotilla uit 2010, waarbij door pro-Palestijnse activisten werd geprobeerd om de Israelische Gaza-blokkade te doorbreken om er wapens naar binnen te smokkelen (Lees ook dit artikel over de Gaza-flotilla) Uit een artikel van UN-Watch directeur Hillel Neuer, dat eerder deze maand verscheen, is al gebleken dat ook de huidige staf van de commissie uit veel bevooroordeelde leden bestaat.
Nieuwe voorzitter commissie
De plaatsvervanger van Schabas, Mary McGowan Davis, een voormalig rechter van het Hooggerechtshof in New York, is inmiddels ook al beschuldigd van anti-Israelische vooroordelen door Israelische ambtenaren en Joodse groeperingen wereldwijd. Om deze schijn tegen te gaan schreef zij maandag een brief aan de voorzitter van de VN-mensenrechtenraad, Joachim Ruecker, waarin zij schreef dat `in deze context de commissie alle aangeleverde documenten van beide kanten met de grootst mogelijke objectiviteit moet benaderen'.
Vanwege de partijdigheid van het uiteindelijke rapport, over vermeende oorlogsmisdaden van Israel en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, heeft Israel hier geen medewerking aan verleend. Wel ging afgelopen januari een groep van zeven Israeli's naar Geneve, met goedkeuring van de Israelische regering, om te getuigen voor de mensenrechtencommissie. (Lees hier meer over deze getuigenissen) Israel doet zelf onderzoek naar mogelijk strafbare feiten door Israelische soldaten tijdens de Gaza-oorlog. De Palestijnse Autoriteit of Hamas onderzoeken nooit mogelijk strafbare feiten door eigen mensen.