Het 'probleem' Eerste Kamer

Het 'probleem' Eerste Kamer

9 maart 2015

Policy paper Montesquieu Instituut

Er zijn talloze 'oplossingen' denkbaar voor een situatie waarin de Eerste Kamer te veel als hindermacht gaat optreden. Maar aan al die oplossingen zitten voor- en nadelen ofwel haken en ogen. Dat concluderen prof. Aalt-Willem Heringa (UM) en dr. Bert van den Braak (PDC UL) in het vandaag verschenen policy paper Het 'probleem' Eerste Kamer' van het Montesquieu Instituut.

De auteurs trekken overigens niet bij voorbaat de conclusie dat de Eerste Kamer nu al een probleem is. Wel is het denkbaar dat een sterk uiteenlopend verschil in politieke verhoudingen tussen Tweede en Eerste Kamer daar in de toekomst toe kan leiden. Een te 'politieke' Eerste Kamer belemmert een rol als bewaker van de wetgevingskwaliteit.

Problematischer zien de auteurs de wijze van verkiezen Landelijke thema's overschaduwen nu bijna geheel de Statenverkiezingen vanwege de doorwerking naar de samenstelling van de Eerste Kamer. Verandering in de wijze van verkiezen, kan volgens hen echter nauwelijks zonder verandering in de positie van de Senaat.

Meer informatie en het volledige paper is hier te vinden.

Zie het origineel.