Koenders en Hennis bij Nederlandse militairen in Afghanistan
Nieuwsbericht | 09-03-2015 | 17:00
De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn vandaag in het Noord-Afgaanse Mazar-e-Sharif geweest. Daar neemt Nederland sinds 1 januari met ongeveer 100 militairen deel aan Resolute Support, het vervolg op de ISAF-missie. Beide bewindslieden lieten zich voor het eerst ter plaatse bijpraten over de gang van zaken rond de nieuwe NAVO-missie.
Hennis en Koenders in Mazar-e-Sharif
Resolute Support is bedoeld het het Afghaans veiligheidsapparaat verder te professionaliseren om ook op langere termijn de veiligheid in het land te handhaven. Over hoe dat het best valt aan te pakken, krijgen hogere leger- en politiefunctionarissen advies van de Nederlanders. Er is dus geen sprake meer van training op uitvoerend en lokaal niveau zoals tijdens de ISAF-missie.
Geen vrijplaats voor terroristen
Vergezeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp volgden Hennis en Koenders hoe Afghaanse politie en militairen op Camp Shaheen in Mazar-e-Sharif werden geinstrueerd. Ook namen ze een kijkje op de locatie waar de Nederlandse militairen zijn gehuisvest. "De aandacht gaat nu vooral uit naar de strijd tegen ISIS, maar ook u werkt hier dagelijks aan een veiliger omgeving", benadrukte Hennis het belang van de Nederlandse taak in Afghanistan. "Dat verdient ons groot respect. Een goed functionerend leger en politieapparaat zijn noodzakelijk voor het herstel van een rechtstaat. We willen niet dat Afghanistan opnieuw een vrijplaats wordt voor terroristen."
Minister Hennis bij regionaal mediacentrum.
Voornaamste doel
Tussen 2011 en 2014 bracht Nederland de rechtsstaat in Kunduz op een hoger niveau en legde de basis voor de versterking van de hele justitieketen van politie, rechters, aanklagers en advocaten. Koenders: "Afghanistan blijft voor Nederland van strategisch belang. Onze mensen doen belangrijk werk, in nauwe samenwerking met de Duitsers. Na onze inzet vroeger is ons voornaamste doel nu dat Afghanen zelf de verantwoordelijkheid overnemen."
Meisjes
De bewindspersonen spraken verder met Afghaanse politievrouwen. De in Afghanistan geboekte vooruitgang deed Koenders goed. "De levensverwachting is met sprongen gestegen en bijna 50% van de scholieren bestaat uit meisjes. In 2002 waren dat er vrijwel geen."
Hoe het land informatie deelt met media en bevolking kwam ook aan bod. Hennis en Koenders werden erover bijgepraat in het Regional Media Information Center.
Bij het Duitse herdenkingsmonument voor gesneuvelde militairen legden beide ministers samen een krans en namen een minuut stilte in acht.
Duitsland heeft in de noordelijke regio de leiding over Resolute Support. Nederland is 1 van de 28 NAVO-landen die een bijdrage levert. Naast adviseurs is dat medisch personeel, een transporteenheid, beveiliging en een logistieke eenheid. Verder vervullen Nederlanders nog enkele staffuncties in Kabul.